Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova cere demisia lui Eduard Harunjen

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova cere demisia Procurorului General Eduard Harunjen.

Foto: UNIMEDIA

„De la numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale, această instituție publică și-a pierdut totalmente autonomia, aplicând selectiv legea penală.

Abuzurile Procurorului General Eduard Harunjen s-au manifestat inclusiv în cazul avocaților Maxim Belinschi și Veaceslav Țurcan, care au fost învinuiți neîntemeiat de comiterea infracțiunii prevăzute la art. 352¹ CP. Deși Uniunea Avocaților s-a expus motivat că avocatul nu poate fi subiect al acestei infracțiuni pentru declarațiile date în numele clientului în instanța de judecată, Procurorul General a continuat urmărirea penală făcând astfel ca hărțuirea avocaților să dureze mai mult de 3 ani.

Concludent este faptul că din numărul total de cauze penale intentate pe tot teritoriul RM, escrocheria se află în top 3, potrivit Raportului Static despre activitatea primei instanțe privind judecarea cauzelor penale în primele 3 luni ale anului 2019. Această situație nu este una nouă, dimpotrivă s-a semnalat din anul 2015 încoace.

Procuratura Generală a fost parte la schemele de preluare a afacerilor (cazul Proimobil, benzinăriile Vento, Pizzeria Andys, și multe altele) intimidând oamenii de afaceri prin efectuarea perchezițiilor, ridicare de obiecte și documente, dispunerea de efectuare a controale fiscale, și în cele mai dese cazuri aresturi preventive în privința lor sau a membrilor lor de familie.

Dovada faptului că Procuratura RM a fost folosită ca un instrument pentru estorcarea de la diverse persoane a mijloacelor financiare o servește inclusiv ultimul Raport static privind examinarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurilor operative de investigații sau aplicării măsurilor procesuale de constrângere (art. 300-306 CPP), din care rezultă că din numărul total de demersuri (Percheziții, interceptări, sechestre, ridicări de obiecte și documente)- 9662, au fost admise 9119 demersuri. Adică 94,3 % din demersuri au fost admise”, scrie Emanoil Ploșnița în declarația sa.

Amintim că și premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți din societatea civilă au cerut demisia lui Eduard Harunjen. În mediul online a fost inițiată și o petiție în acest sens.

Harunjen, la rândul său, a spus că „nu se ține de funcția de Procuror General”, dar că se așteaptă ca noua guvernare să îi ceară demisia în mod legal.


Pub