(video) Moment tensionat la sesiunea inaugurală a Parlamentului European. Deputații Brexit s-au întors cu spatele când s-a intonat imnul UE

La Strasbourg, a început sesiunea inaugurală a Parlamentului European, într-o atmosferă uşor tensionată. Deputații partidului Brexit, din Marea Britanie, s-au ridicat în picioare întorcând însă spatele sălii chiar în momentul intonării imnului Uniunii Europene.

Foto: SimpleNews

În ciuda unui curent eurosceptic în creştere, blocul pro-european a rămas majoritar în Parlament, cu mai mult de două treimi. Popularii şi social-democraţii, cele mai numeroase grupuri, nu mai au majoritate, ceea ce va fi în avantajul centriştilor, conduşi de Dacian Cioloş, şi al ecologiştilor.

Extrema dreaptă, condusă de Liga Italiană şi francezii din Adunarea Naţională au abia al cincilea loc, dar revendică şi ei un rol mai important. Este o sesiune specială, cel mai probabil ultima la care participă eurodeputaţii britanici. Iar trei eurodeputaţi din Catalonia, în frunte cu fostul premier Carles Puigimont, nu pot merge la Strasbourg, pentru că nu au depus jurământul la Madrid.

Aleşii celor 28 de ţări ale Uniunii vor avea drept primă misiune, alegerea unui Preşedinte, în locul italianului Antonio Tajani. Acest lucru a fost însă amânat pentru mâine, pentru ca liderii reuniţi într-un Consiliu European prelungit la Bruxelles să încerce, din nou, să găsească un preşedinte al Executivului comunitar.

Ședința a fost condusă de Antonio Tajani președintele Parlamentului European în legislatura trecută.

„Vă urez bun venit în Parlamentul European, casa democrației, singura instituție europeană aleasă direct de către cetățenii europeni. Spor la treabă celor noi și succes celor care au fost deputați până acum” a spus Tajani, potrivit HotNews.ro. „Urmează imnul Uniunii Europene. Vă rog să vă ridicați în picioare”, a continuat Tajani.

Deputații Brexit s-au ridicat în picioare întorcând însă spatele sălii chiar în momentul intonării „Odei bucuriei”, imnul Uniunii Europene. Președintele încă în exercițiu al forului european i-a apostrofat: „Să vă ridicaţi în picioare este o chestiune de respect, nu înseamnă că împărţim Uniunea Europeană. Chiar şi când ascultăm imnul altei ţări, ne ridicăm în picioare”, a spus Tajani.


Pub