Două femei, la putere în UE. Ursula von der Leyen, propusă la șefia Comisiei Europene, iar Christine Lagarde la Banca Centrală Europeană

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedintă a Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat în această seară Donald Tusk, după o nouă rundă de discuţii care a avut la Bruxelles. De asemenea, directoarea generală a FMI Christine Lagarde a fost nominalizată de liderii europeni, conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).

Foto: colaj UNIMEDIA

Şefii de stat şi de guvern au reluat în această dimineaţă negocierile, după discuţiile eşuate din ultimele două zile. Varianta cu socialistul olandez Frans Timmermans, susţinută de Angela Merkel, a fost respinsă categoric de Partidul Popularilor Europeni, după o rebeliune fără precent împotriva Angelei Merkel.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, este membră a Uniunii creştin-democrate (CDU), şi conduce Ministerul german al Apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcţia de ministră a Muncii. Este o apropiată a cancelarei Angela Merkel, fiind singura ministră care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 şi până acum.

Potrivit Politico, propunerea numirii ei a venit din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ar fi fost îmbrăţişată de Merkel. Tot Macron a propus-o şi pe Christine Lagarde pentru Banca Centrală Europeană. În trecut, Ursula von der Leyen a vorbit în mod deschis despre visul său privind o Uniune Europeană federalistă. „Obiectivul meu este Statele Unite ale Europei - pe modelul unor state federale precum Elveţia, Germania sau S.U.A.", declara ea pentru Der Spiegel în 2011, scrie adevarul.ro.

Urmează ca Parlamentul European să adopte propunerile cu majoritate absolută.


Pub