Alina Russu şi-a dat demisia
Politic 2 iulie 2019, 15:46 | 1949

Alina Russu pleacă din funcția de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. Cererea a fost depusă la Secretariatul Parlamentului. Russu va conduce instituția până când va fi desemnat un nou șef al CEC. Într-o postare pe Facebook, Alina Russu a scris că decizia pe care a luat-o a fost una asumată și pe deplin responsabilă.

Alina Russu a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu modificările legislative operate de noua guvernare la Codul Electoral, care țin de modul de demitere a membrilor CEC.

Anunțul Alinei Russu vine la doar patru zile după ce Iurie Ciocan a demisionat din funcția de membru al CEC. Conform noilor prevederi ale Codului Electoral, membrii CEC pot fi demiși de Parlament. Anterior, aceștia erau practic intangibili, demiterea fiind imposibilă fără acordul instanței supreme de justiţie. Amintim că Alina Russu a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale în iunie 2016. Anterior, ea a activat în calitate de șef al Cabinetului președintelui fracțiunii PCRM în Parlament și a reprezentat comuniştii la alegerile parlamentare din 2014, și cele locale din 2015. În cei trei ani de aflare în fruntea CEC-ului, Alina Russu a fost acuzată în repetate rânduri de îndeplinirea unor indicaţii venite de la conducerea Partidului Democrat, pe care aceasta le-a calificat de fiecare dată drept declaraţii politice. După invalidarea alegerilor locale noi, din vara trecută, din municipiul Chişinău, Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre prin care a declarat nule rezultatele ambelor tururi de scrutin. În urma acestei decizii, Andrei Năstase a fost lipsit de mandatul de primar al Chişinăului, iar Ruslan Codreanu a continuat să-şi exercite interimatul de edil al oraşului. Şi la alegerile prezidenţiale din 2016, şi la cele parlamentare din februarie curent, CEC-ul a fost acuzat de organizarea dezastruoasă a scrutinelor în străinătate, unde mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas fără buletine de vot sau n-au reuşit să voteze din cauza deschiderii unui număr insuficient de secţii de votare. Totodată, CEC-ul sub conducerea Alinei Russu a fost acuzat de inacţiune în cazul unor sesizări privind încălcarea legisalţiei electorale, un exemplu în acest sens fiind şi coruperea alegătorilor sau transportarea organizată a votanţilor la alegerile din februarie. Alina Russu a respins de fiecare dată acuzaţiile, invocând faptul că a respectat procedurile legale. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie