CSM a dispus verificări la CSJ, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Cahul
Politic 2 iulie 2019, 21:10 | 3859

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus astăzi inițierea unor controale în câteva instanțe de judecată, printre care și Curtea de Apel Cahul, care instrumentează dosarul lui Ilan Șor. Tot azi, CSM a hotărât să trimită Procuraturii Generale nota informativă pe care a primit-o anterior de la un judecător din Chișinău și prin care mai mulți șefi din sistem au fost demiși sau suspendați din funcțiile administrative.

Potrivit președintelui interimar al CSM, s-a decis inițierea unor verificări în patru instanțe de judecată.

De asemenea, CSM a hotărât să sesizeze Procuratura Generală, care ar urma să verifice datele din nota informativă depusă de către un judecător din Chișinău, în baza căreia, marțea trecută, unii angajații din sistem au fost demiși iar alții - suspendați din funcțiile administrative până la pronunțarea unei hotărâri a Inspecției Judiciare în privința lor. Președintele interimar al CSM a avut și un mesaj pentru judecători.

La ședința precedentă a CSM, Radu Ţurcanu a fost suspendat din funcția de preşedinte al Judecătoriei Chișinău, iar Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan - din cele de vicepreședinți ai instanței. Totodată, Nicolae Clima a rămas temporar fără funcția de șef al Inspecției Judiciare, iar Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de şef al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. De asemenea, Ion Druță a fost suspendat din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. La aceeași ședință a CSM, s-a discutat despre selectarea noilor candidați pentru fotoliul de judecător al Cuții Constituționale din partea structurii.

Rezultatele concursului vor fi făcute publice pe 16 iulie. Potrivit legislației, CSM trebuie să desemneze doi judecători ai Curții Constituționale în termen de 15 zile de la data în care instituția a primit o solicitare în acest sens. Totodată, au fost publicate anunțurile privind organizarea concursurilor de selectare a judecătorilor constituționali care urmează să fie desemnați de Guvern și Parlament. 

Opinia ta contează. Comentează!