Licitație trucată cu consecințe grave
Politic 2 iulie 2019, 21:16 | 8057

În urma unei licitații trucate, locuitorii Republicii Moldova care suferă de diabet zaharat primesc un preparat care le face numai rău, în loc să le aline durerea. Sunt declarațiile secretarului general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlca. Funcționarul mai susține că licitația nu doar că a adus un prejudiciu de milioane de lei bugetului de stat, dar i-a făcut pe bolnavi să-și cumpere insulină din banii lor.

În 2018, Ministerul Sănătăţii a decis ca toate persoanele bolnave să fie asigurate cu insulină compensată pentru anul viitor.

Licitația pentru achiziționarea insulinei a fost de mai multe ori amânată.

Deşi anterior se renunțase la dispozitivul pentru administrarea insulinei, mai apoi a fost modificat caietul de sarcini pentru revenirea la acesta, susţine secretarul general de stat.

Licitația a fost câștigată de o companie care venea cu un preparat produs în Ucraina, biosimilarul insulinei. Firma respectivă a fost contractată de autorităţile de la Chișinău ca să livreze medicamentele pentru mai mult de 100 de mii de bolnavi de diabet.

Boris Gâlca spune că, după mai multe amânări, a semnat ordinul de introducere în tratamentul celor care suferă de diabet zaharat a noului preparat.

La rândul lor, medicii de familie din republică au fost obligați să distribuie acest preparat, care a avut însă consecințe negative asupra sănătății pacienților.

Mai mulți bolnavi au refuzat însă preparatul și continuă să o facă, susține Boris Gâlca.

Au fost cumpărate și alte preparate, însă în cantități mai mici și insuficiente pentru toți pacienții, mai afirmă secretarul general de stat. Această licitaţie a fost pusă la cale de câteva persoane, iar un rol aparte l-a avut fostul ministru al Sănătății Silvia Radu, adaugă Boris Gâlca.

Când a văzut situația creată în jurul licitației, Boris Gâlca spune că a trimis scrisori către mai multe instituții de drept.

La aranjarea licitației ar fi fost implicat și președintele Asociației Diabeticilor din Republica Moldova.

Le-am sunat în repetate rânduri pe purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, și pe șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, dar niciuna nu ne-a răspuns. La fel, i-am telefonat pe toți cei vizați în știre. Ne-a răspuns doar președintele Asociației Diabeticilor din Republica Moldova, Boris Golovin, care a afirmat că declarațiile secretarului general sunt insinuări și el nu are nimic cu licitația respectivă. 

Opinia ta contează. Comentează!