CSM și Parlamentul organizează concursuri pentru alegerea a câte doi judecători constituționali. Care sunt condițiile

Anticoruptie.md
02/07/2019

După Guvern, și Consiliul Superior al Magistraturii, și Parlamentul au anunțat concursuri pentru desemnarea a câte doi judecători constituționali, după demisia in corpore a vechii componențe a Curții Constituționale.

Concursul organizat de CSM va consta din două etape: concursul dosarelor și proba interviului. Candidații au termen până pe data de 10 iulie să-și depună dosarele și trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. deţine cetăţenia Republicii Moldova;
  2. are domiciliul în țară; 
  3. are pregătire juridică superioară;
  4. are înaltă competenţă profesională;
  5. are o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică; 
  6. nu a atins vârsta de 70 de ani;
  7. nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică;
  8. are reputație ireproșabilă.

Rezultatele concursului organizat de CSM vor fi făcute publice pe data de 16 iulie. Potrivit legislației, CSM trebuie să desemneze doi judecători constituționali în termen de 15 zile de la data în care instituția a primit o solicitare în acest sens de la Curtea Constituțională.

Concursul anunțat marți de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului prevede aceleași cerințe față de candidații la funcția de judecător constituțional. Dosarele acestora sunt așteptate până pe 12 iulie și vor conține:

  1. scrisoarea de motivare;
  2. curriculum vitae;
  3. copia buletinului de identitate;
  4. copiile diplomelor de studii și ale certificatelor de absolvire a cursurilor de perfecționare profesională și/sau de specializare;
  5. certificatul medical/de sănătate F086E;
  6. cazierul judiciar;
  7. declarația pe propria răspundere precum că nu are interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate.
Anticoruptie.md
02/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii