/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Judecătoarea Luiza Gafton spune că nu are legătură cu schemele de spălare a banilor. „Ordonanța a fost falsificată”

missing
02 iulie 2019, ora 17:07

Magistrata Luiza Gafton spune că nu are nicio legătură cu schemele de spălare a banilor, după ce ieri ministrul de Interne Andrei Năstase a sesizat Procuratura Generală cu privire la mai mulți magistrați, care ar fi emis decizii ce au contribuit la spălări de bani, printre care este figurează și numele ei. 

Gafton afirmă că nu a emis nicio ordonanță în anul 2013 așa cum a scris Andrei Năstase și că acea ordonanță la care se face referire a fost, de fapt, falsificată.

„Cu referire la informațiile publicate ieri în mass-media, referitor la faptul că eu am pronunțat o ordonanță în 2013 și am încasat prin ordonanța dată 869 de milioane 400 de mii de dolari, lumea trebuie să înțeleagă că este o denigrare, nu numai a mea, dar cred că se încearcă și a întregului sistem judecătoresc”, a declarat Luiza Gaftaon astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistrata afirmă că are confirmare de la inspecția judiciară și de la Procuratura Anticorupție, care datează încă din anul 2014, precum că ea nu a pronunțat o astfel de ordonanță.

„Au fost falsificate mai multe ordonanțe din sistemul judecătoresc, inclusiv din Judecătoria Botanica, patru ordonanțe – toate falsificate; ștampila a fost falsificată, iar semnătura mea nici nu a fost imitată, a fost scris numărul dosarului de la Judecătoria Botanica, pe care eu l-am examinat; un dosar între două persoane fizice, în care s-au încasat 1500 de euro de la o persoană fizică la alta, în baza unei recipise. A fost luat, probabil, eu bănuiesc, de pe internet, numărul dosarului, s-a scris familia mea, s-au pus niște firme care acolo sunt indicate, s-a pus suma de 8oo de milioane de dolari și s-a plecat la executare. A executat Mocan Svetlana, eu nu cunosc cine este asta”, a mai spus Luiza Gafton.

Ieri, ministrul de Interne Andrei Năstase, a cerut Procuraturii Generale să se autosesizeze și să cerceteze judecătorii și procurorii care ar avea implicație în acte de corupție schemele de spălări de bani, potrivit unor investigații jurnalistice. Acesta a publicat o serie de nume ale magistraților asupra cărora, potrivit lui, planează asemenea suspiciuni; printre aceștia sunt: executoarea judecătorească Svetlana Mocan, procurora Adriana Bețișor, judecătoarea Luiza Gafton, judecătorul Radu Țurcan ș.a.

Referitor la Luiza Gafton, Andrei Năstase a scris că, „la data de 16 decembrie 2013, deținând funcția de Președinte și judecător în cadrul Judecătoriei s. Botanica, mun. Chișinău, a emis ordonanța judecătorească nr.2po-472/2013, considerată parte componentă a infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova. Ordonanța dată a fost executată prin încheierea executoarei judecătorești Mocan Svetlana, nr.137/396/2013. Despre existența acestei ordonanțe a cunoscut procurora Adriana Bețișor, cel puțin în cadrul cauzei penale nr.2014978027”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram