‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlii Dumitraș, producător de nuci, despre pierderile considerabile pe care le-a avut în urma...

Alii Dumitraș, producător de nuci, despre pierderile considerabile pe care le-a avut în urma monopolizării exporturilor de miez

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Despre monopolizarea exporturilor de miez de nucă și pierderile pe care le-au suportat producătorii de nuci din țară s-a vorbit în nenumărate rânduri, însă problema a rămas fără o soluție concretă. Alii Dumitraș, este unul dintre cei care s-a trezit cu toată marfa arestată și cu termenul de valabilitate scăzut, cel puțin aceasta relatează producătorul într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

„Da, monopolul s-a efectuat în Republica Moldova din anii 2016-2018, a fost monopolizată ramura, au pătimit peste 20 de firme, s-a sustras în jur de 400 de tone de miez, a fost ridicat, sechestrat, deschise dosare penale, care au mai putut plăti, au ieșit din situație, dar marfa mea stă deja doi ani de zile arestată, e trecut termenul de valabilitate”, a menționat Alii Dumitraș.

Producătorul susține că, astăzi marfa este arestată la Chișinău, lângă Arca Moldovei, în frigider.

„Eu nu pot intra acolo, nu o pot vedea, nu pot nimic… înțelegeți un lucru, cum a fost aici făcut? Tot pachetul de documente cum se prezenta ani în șir, mergea, și când brocherul făcea pachetul de documente le dădea la Serviciul Vamal, Serviciul Vamal introducea lista, tot normal, și numai punea codul mărfii 0802 și deodată apărea cu roșu și nu vă putem elibera documentele, așteptați să concretizăm, la trei zile au venit doi mascați de la Bălți și au spus: nu vă supărați, dar marfa matale este arestată. În baza la ce arestați marfa? Eu sunt dator să o trimit în Polonia, pentru că el mi-a făcu transferul, trebuie să aștept bani de la dânsul, o parte de bani mi i-a dat, o parte trebuie să mii transfere. Nu mă interesează, eu îndeplinesc ordonanța.”

Întrebat care a fost motivul pentru care marfa a fost pusă sub sechestru, Alii Dumitraș a menționat că nu i s-a explicat nimic.

„Ei au procedat banditește, mă înțelegeți? El nu vede nimica decât a îndeplini ordinul cuiva, astea sunt două lucruri diferite. Da, a venit și a concretizat aici de două ori, ofițerul de urmărire penală și pe urmă Securitatea Vamală a fost, de două ori au luat lămuriri, toți au spus, da, noi am dat miezul de nucă, ne-am iscălit, am fost achitați. Am scris o scrisoare la Serviciul Nord Vamal, a doua, a treia, pe urmă când mă trezesc, mă găsesc cu dosar penal. Toate întrebările au apărut la 1 ianuarie 2018 când s-a început a aresta marfa în fiecare zi. Noi ne-am adunat toți agenții economici care se ocupau cu exportul miezului de nucă, am făcut o listă la Întreprinderile date, am mers cu un Demers la Președintele Parlamentului, la Prim-Ministru, la Ministerul Economiei și la Serviciul Vamal, la cei de atunci. S-au înregistrat scrisorile prin anticameră, până la momentul de față nu s-a dat nici un răspuns”, a mai spus producătorul.

Amintim că, Prim-ministrul Republicii Moldova a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Guvernului din data de 1 iulie curent.

Potrivit ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, din comisie vor face parte reprezentanți ai Ministerului Economiei, Finanțelor, Agriculturii, Justiției, Serviciului Vamal, Serviciului Grăniceri, Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›