Ce doi judecători de la Curtea Constituțională din partea Guvernului vor fi aleși prin concurs

Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea a două funcții de judecător al Curții Constituționale din partea Executivului.

Foto: UNIMEDIA

Concursul va fi constituit din două etape, competiţia dosarelor și interviul.

„Candidatul la funcţia de judecător al Curții Constituționale trebuie să întrunească următoarele cerinţe: a) deţine cetăţenia Republicii Moldova; b) are domiciliul în țară; c) are pregătire juridică superioară; d) are înaltă competenţă profesională; e) are o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică; f) nu a atins vârsta de 70 de ani; g) nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică; h) are reputație ireproșabilă”, stabilește Regulamentul.

Concursul va fi organizat şi desfăşurat de către Comisia de concurs constituită după cum urmează: prim-ministru, ministru al justiției, secretar general adjunct al Guvernului responsabil de actele guvernamentale, Avocatul Poporului sau un reprezentant delegat de Avocatul Poporului, 2 reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă.

Comisia de concurs va fi asistată de către un psiholog și un specialist în managementul resurselor umane.

Anunțul despre concurs va fi plasat pe pagina web a Guvernului.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, pentru un mandat de şase ani. Judecătorii constituţionali pot deţine aceeaşi funcţie pe perioada a două mandate.

Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători.

Amintim că recent, tot completul de judecători de la CC și-a dat demisia în corpore, la scurt timp după ce și președintele CC, Mihai Poalelungi, a renunțat la funcție.


Pub