Veaceslav Platon e dispus să fie audiat de Comisia parlamentară pentru investigarea fraudei bancare și să contribuie la găsirea banilor

Avocații lui Veaceslav Platon anunță că omul de afaceri este dispus să fie audiat de Comisia parlamentară pentru investigarea fraudei bancare și să contribuie la găsirea banilor furați din sistemul bancar. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

Veaceslav Platon e gata să colaboreze cu acea Comisie de anchetă care a fost create la Parlament pentru a prezenta probe, în circumstanțe cunoscute de el, precum și toată informația de care dispune cu referire la sustragerea banilor din sistemul bancar. Acesta își arată disponibilitatea de a prezenta tot ce cunoaște, precum și să contribuie la găsirea mijloacelor financiare. Audierea sa de către Comisia de anchetă va face lumină în acest caz”, au declarat avocații.

Anterior și Vlad Filat a transmis un mesaj din penitenciar și a scris că este la dispoziția Comisiei pentru elucidarea fraudei bancare, creată de Parlament, „pentru a oferi informațiile pe care le dețin și pentru a răspunde la întrebările care sunt de interes”.

Amintim că la data de 10 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, deputații au constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar.

De menționat că raportul Kroll-2 nu se mai află la BNM, iar acum 2 ani a fost publicată doar o sinteză în 57 de pagini, unde se oferă detalii despre cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

La data de 23 martie 2018, Banca Naţională a Moldovei anunță că a predat Procuraturii Anticorupţie toate documentele primite de la consorţiul internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care a investigat jaful din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Însă Procuratura Anticorupție susține că raportul nu va fi publicat.

În comunicatul Procuraturii s-a menționat că raportul KROLL este în limba engleză, are 150 de file și că la solicitarea autorilor lui, șeful instituției, Viorel Morari, a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea informațiilor din document.


Pub