Guvernul a aprobat Regulamentul concursului prin care va desemna doi judecători la CC
Politic 1 iulie 2019, 22:33 | 1531

Guvernul a decis cum va desemna cei doi judecatori ai Curtii Constitutionale din partea institutiei, aproband astazi un regulament in acest sens. Astfel, candidatii trebuie sa detina cetatenia Republicii Moldova, sa aiba studii juridice superioare, cel putin 15 ani de activitate in domeniu, precum si o reputatie ireprosabila.

Concursul de selectare a celor doi judecători ai Curții Constituționale, numiți din partea Guvernului, se va desfășura în două etape: competiția dosarelor și interviul. Din comisia care va desemna candidații vor face parte și reprezentanți ai societății civile.

Candidatul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și să locuiască aici. El mai trebuie să aibă o pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 15 ani de activitate în domeniu. De asemenea, participantul la concurs trebuie să aibă o reputație ireproșabilă, se spune în regulamentul aprobat de Guvern.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a venit cu o serie de recomandări.

Totodată, candidatul pentru funcția de judecător constituțional nu trebuie să aibă mai mult de 70 de ani și interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. 

Opinia ta contează. Comentează!