Reacție la investigațiile CIJM: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a renunțat la proiectul cu cutiile pentru nou-născuți „O nouă viață”

Anticoruptie.md
01/07/2019
CIJM

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a renunțat la proiectul „O nouă viață” privind la seturile pentru bebeluși oferite la naștere, iar în loc va fi oferit echivalentul în bani care constituie 1608 lei. Anunțul a fost făcut luni de către ministra Ala Nemerenco în cadrul unui briefing. Aminitim că Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) a realizat două anchete privind calitatea dubioasă a hăinuțelor pentru bebeluși, precum și pe trucarea licitației privind realizarea în continuare a proiectului „O nouă viață”.

Ala Nemerenco a declarat că nu a avut altă soluție decât să anuleze rezultatele licitației privind distribuirea seturilor pentru nou-născuți, deoarece licitația s-a făcut cu încălcarea legislației. ”La licitația din trei mai au participat doi operatori. Cîștigător a fos SRL Dita EstFarm. Celălalt ofertant, Rapid Link, a contestat rezultatul licitației, iar ca urmare Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat rezultatul licitației și a impus Ministerul să facă o reevaluare. La 12 iunie Silvia Radu a anunțat că Rapid Link a câștigat licitația. Decizia Silviei Radu nu are valoare juridică, deoarece la acel moment Guvernul din care făcea parte era demis de Parlament”, a declarat Nemerenco.

Șefa de la Sănătate nu a exclus că ar putea să revină la distribuirea în maternități a seturilor pentru nou-născuți. ”Credem că e mai bine să fie oferită valoarea monetară. Fiecare mămică știe mai bine de ce are nevoie copilul său. Dar vom face un sondaj și dacă mămicele vor considera că e mai bine ca să primească cutiile cu lucruri necesare pentru bebeluși, vom reveni la ele. Dar mai întâi vom lăsa mămicele să decidă ce trebuie să conțină seturile”, a argumentat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mulțumit presei pentru investigațiile realizate la această temă, în urma cărora au fost scoase la suptafață neregulile admise. ”Cunoaltem despre calitatea necorespunsătoare a hăinuțelor, presa a reflectat pe larg. În urma intervenției mass-media calitatea hainuțelor din seturi s-a înbunătățit”, a spus Nemerenco.

Amintim că după publicarea anchetei „Cadoul Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate”, autoarea a fost amenințată în scris de către Victor Baciu, directorul companiei Rapid Link. CIJM a depus o sesizare la Poliție, însă deocamdată nu s-a luat nicio atitudine.

Anticoruptie.md
01/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii