duminică, 24 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLuna Sensation: Fungicid sistemic-translaminar pentru combaterea bolilor la pomi fructiferi

Luna Sensation: Fungicid sistemic-translaminar pentru combaterea bolilor la pomi fructiferi

Recomandate

Luna Sensation SC 500 – fungicid sistemic-translaminar pentru combaterea bolilor pomilor fructiferi.

  • Fluopiram – 250 g/l
  • Trifloxistrobin – 250 g/l

Forma preparativă: suspensie concentrată

Ambalaj: 1l

Compania Bayer a lansat pe piaţă o gamă de produse cu o substanţă activă inovatoare (SDHI inhibitor), cu denumirea de fluopiram, căreia este destinată să schimbe abordarea faţă de planificarea prelucrărilor fungice ale culturilor legumicole şi pomicole.

Fungicidul Luna Sensation direcţionat spre protecţia plantelor demonstrează o sistemie acropetală, locală şi o activitate translaminară.

Fluopiram blochează în mitocondrii agentului patogen al 2-lea complex fermentativ al lanţului respirator care răspunde de procesul de respiraţie şi formarea de ATP – sursa principală de energie a celulelor. În acest context rezistenţa ciupercilor la acţiunea fluopiramului la moment nu există, deoarece celelalte produse prezente astăzi pe piaţă acţionează la o altă etapă al lanţului respirator din mitocondrii.

Fluopiram de asemenea ne oferă un spectru larg de acţiune asupra bolilor culturilor legumicole şi pomicole, cu excepţia doar a ciupercilor din clasa Oomycetes (ciuperci care produc mane). În celelalte cazuri produsele din familia Luna acţionează impecabil, datorită fluopiramului şi a unor parteneri (substanţe active) minuţios studiaţi.

Datele menţionate mai sus demonstrează spectru de acţiune al produsului Luna Sensation şi înregistrările pe teritoriul Republicii Moldova.

luna-sensation1

luna-sensation3

Înregistrările în Moldova

  • Norma de consum – 0,3 – 0,35 l/ha
  • MĂR – împotriva rapănului, făinare, monilia (Monilia fructigena), boli de tip păstrare.
  • PIERSIC – împotriva monilioză, băşicarea frunzelor, clasterosporioză, făinare.
  • VIŞIN, CIREŞ – cocomicoză, clasterosporioză, monilioză, boli de tip păstrare.
  • PRUN – clasterosporioză, monilioză, pătarea roşie.

luna-sensation5

Repartizarea „obligaţiunilor” între produsele din familia Luna are loc ţinând cont de specifi­cul culturilor şi a bolilor, de asemenea şi a calităţii individuale a cooperării dintre fluopiram şi a substanţei active complimentare. În formarea fiecărui produs din familia Luna, substanţa activă complimentară a fost selectată ţinând cont de lărgirea spectrului de activitate pentru aplicarea atât la culturile legumicole, cât şi la culturile pomicole şi altele.

Luna Sensation îmbină în sine o activitate sistemică înaltă (inclusiv proprietăţi curative) a fluopiramului, cu o activitate exclusivă profilactică a trifloxistrobinului – care formează un strat protector pe suprafaţa foliară cu o distribuţie treptată în mezofil (activitate translaminară). Acest fapt ne permite să majorăm intervalul de timp dintre aplicarea tratamentelor fitosani­tare in livadă, în cazul când a început să plouă iar aplicarea tratamentului pe timp de ploaie nu este eficientă din cauza unei posibilităţi majore de spălare a soluţiei de lucru de pe suprafaţa foliară.

Spectru de acţiune al fungicidului Luna Sensation acoperă practic în totalitate tot spectrul de boli al culturilor pomicole.

În această formulare, substanţele active fluopiram şi trifloxistrobin acţionează asupra unui singur proces – respiraţia mitocondrială dar la diferite etape ale lanţului respirator, evitând astfel riscurile de apariţie a rezistenţei.

În formarea unui sistem integrat de protecţie al culturilor pomicole Luna Sensation vine să completeze gama de produse prezente pe piaţă cum ar fi Antracol, Scala, Flint Star. De obicei utilizarea fungicidului Luna Sensation are loc ceva mai târziu în comparaţie cu alte produse. În acest mod aplicarea fungicidelor în primăvară se începe cu Scala, continuă cu Flint Star şi se termină cu Luna Sensation. De menţionat faptul este că Luna este de neegalat din punct de vedere al efectuării unui tratament de pre-recoltare al merelor împotriva bolilor de tip păstrare, la care produsele concurente arată mai puţin sigur.

luna-sensation4

Fitotoxicitate

Lipseşte în condiţiile de respectare a recomandărilor de pe etichetă.

Compatibilitate

Fungicidul Luna Sensation este compatibil cu majoritatea produselor, insecticide, cu alte fungicide de contact şi sistemice. Înainte de utilizare în amestec cu alte produse (substanţe active) se recomandă de efectuat în prealabil un test de compatibilitate fizico-chimică.

Apariţia rezistenţei

Lipseşte în cazul respectării recomandărilor privind numărul maximal de tratamente pe parcursul perioadei de vegetaţie. Luna Sensation este inofensivă pentru mediul înconjurător şi organismele folositoare din agrocenoză.

(!) Cere produsul de la distribuitorii oficiali ai Bayer în Republica Moldova.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale