Actualitate

9 alimente care te pot ucide. Le consumi cel puţin o dată pe săptăms!

Care sunt alimentele otrăvitoare? Iată ce scrie bonappetit.com:

Cireşe, piersici, prune, caise: acizi cianogenici

Să înghiţi un sâmbure de cireaşă nu este o tragedie. Dacă-l mănânci, însă, spart, atunci lucrurile se complică. Pe lângă gustul amar şi imposibilitatea de a-i mesteca, sâmburii anumitor fructe – cireşe, piersici, prune, caise – conţin acizi cianogenici care, după ingestie, eliberează acidul cianhidric. Care este doza letală de sâmburi? 1-2 sâmburi au efect ireversibil.

Mere şi pere: cianide

Merele şi perele au sâmburi plini de substanţe care, odată înghiţite, se transformă în acid cianhidric. Din fericire pentru cei care mănâncă aceste fructe cu tot cu cotor, pentru a-şi desface otrava, sâmburii trebuie să fie pisaţi foarte bine. De regulă, un măr are cel mult opt sâmburi. Abia după consumul a 25 de mere cu tot cu sâmburi la o singură masă ar trebui să te îngrijorezi.

Orez: arsenic

Orezul, în special cel cultivat în Texas, conţine arsenic, o toxină care poate avea efecte extrem de neplăcute: vărsături, dureri abdominale şi chiar vertij, dacă este consumat în cantităţi însemnate. Cel mai mare nivel de toxine se regăseşte în orezul brun. În ciuda prezenţei toxinei, este imposibil să te intoxici cu arsenic într-o singură zi. În timp, însă, consumul duce la apariţia bolilor de inimă şi a diverselor forme de cancer. Care este doza letală? Aproximativ 7 milioane de porţii.

Rubarbă: acid oxalic

Tulpinele roşiatice sunt delicioase în cocktailuri şi în tarte. Frunzele de rubarbă, însă, nu sunt comestibile. Acestea conţin cristale de acid oxalic, substanţă care se foloseşte în diverse amestecuri ca înălbitor sau detartrant. Dacă se mănâncă, frunzele produc o senzaţie puternică de arsură în gură şi pe gât, stări de greaţă, convulsii şi chiar deces. Doza letală? Cel puţin 4,5 kg de frunze.

Cartofi: solanină

În funcţie de modul în care sunt cultivaţi, cartofii pot produce solanină, un pesticid natural extrem de toxic pentru oameni. Compusul se regăseşte în cartofii care încep să se înverzească, în special după ce încep să încolţească. Printre simptomele intoxicaţiei cu solanină se numără stări de vomă, diaree şi, în cazuri rare, stop cardiorespirator.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *