NM: Controale, amenințări, cazuri penale, închisoare. Cum omul de afaceri, Valentin Eșanu, a fost ținut doi ani sub arest

După doi ani de arest preventiv, învinuit de evaziune fiscală, omul de afaceri Valentin Eșanu a fost eliberat sub control judiciar. Eșanu susține că dosarele penale intentate pe numele său au fost inițiate la comanda vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu, care l-a deposedat de afacere, scrie NewsMaker.

Foto: jurnal.md

Curtea de Apel Chișinău l-a eliberat pe Valentin Eșanu de sub arest preventiv și plasat sub control judiciar la data de 28 iunie. În aceeași zi, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a încetat una dintre cele trei cazuri penale împotriva lui Eșanu, în privința construcției ilegale a unui gard. În alte două cazuri penale, în care Eșanu este învinuit de evaziune fiscală, ancheta continuă.

În cauza penală despre construcția ilegală a unui gard, a fost deschisă sub codul penal „încălcarea proprietății private” și „samovolnicie”.

Judecătorul Igor Bațalii i-a devedit vinovăția lui Eșanu, însă l-a înlăturat de la răspundere din cauza expirării datei limită. În același timp, conform articulului despre samovolnicie, judecătorul a recalificat acuzația din penală în adminitrativă.

Pretențiile părții vătămate (solicitantul, pe a cărui pământ a fost ridicat gardul) au fost declarate nerezonabile de către instanță și respinse, precum și cheltuielile de judecată ale lui Valentin Eșanu.

Eșanu intenționează să atace această decizie, din motiv că pledează nevinovat.

Cum a început totul

Potrivit soției lui Valentin Eșanu, Victoria Eșanu, problemele s-au agravat în anul 2013, atunci când în compania soțului ei, Sofilarex, care colectase resturi de fier vechi, s-a desfășurat un control fiscal. Verificările se efectuau foarte desm una după alta.

„Când am realizat că avem de-a face cu o încercare de a ne deposeda afacerea, soțul a organizat proteste”, a spus Victoria, pentru NM.

Este vorba despre protestele care au avut loc la începutul anului 2014 în fața Parlamentului și au fost organizate de către Eșanu și mai mulți angajați ai companiei sale. Ei au cerut eliminarea monopolului întreprinderii de stat Metalferos asupra exportului de metale feroase și neferoase.

Trei luni mai târziu, a fost deschis un caz penal în temeiul articolului privind spălarea banilor, a declarat Victoria, menționând că procurorii nu aveau documente care să dovedească vinovăția soțului ei și au plasat cazul de o parte.

Însă, în vara anului 2017, Eșanu a fost reținut. La acuzațiile de spălarea banilor s-au adăugat și acuzații de evaziune fiscală. Pe lângă Eșanu, directorii tehnici și comerciali ai companiei, un contabil și alți trei angajați au fost deținuți.

Victoria crede că au fost reținuți pentru a fi efectuate presiuni asupra lor și pentru a obține mărturiile necesare. În același timp a apărut un act fiscal, bazat nu pe încălcări descoperite, ci pe declarațiile martorilor, care ar fi fost făcute sub presiune, consideră ea.

Cazul a fost condus de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și a Cazurilor Speciale.

Continuarea articolului o puteți citi pe NewsMaker.


Pub