(update) Viorica Dăncilă, aleasă președinte al PSD din România

(update) Premierul Viorica Dăncilă a câştigat, la Congresul extraordinar, bătălia pentru funcţia de preşedinte al PSD. Eugen Teodorovici a fost ales preşedinte executiv, iar Mihai Fifor - secretar general, scrie presa română. Viorica Dăncilă a obţinut 2828 de voturi, Liviu Pleşoianu, 715, Şerban Nicolae, 375, iar Ecaterina Andronescu - 50.

Foto: Capital

(update) Potrivit rezultatelor parțiale, Viorica Dăncilă a fost aleasă președintele PSD. O surpriză este faptul că Liviu Pleșoianu s-a clasat pe locul al doilea.

Eugen Teodorovici a fost ales președinte Executiv al PSD, iar Mihai Fifor va ocupa funcția de secretar general, trasnmite digi24.ro.

Clasamentul alegerilor în PSD:

  • președinte PSD: 1. Viorica Dăncilă; 2. Liviu Pleșoianu; 3. Șerban Nicolae.
  • președinte executiv PSD: 1. Eugen Teodorovici; 2. Daniel Suciu.
  • secretar general PSD: 1. Mihai Fifor; 2. Gabriel Petrea; 3. Codrin Ștefănescu.

(ora 12:20) Partidul Social-Democrat din România (PSD) s-a reunit astăzi, 29 iunie, în congres extraordinar, pentru a-şi alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului, pentru prima dată fără Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat la sfârșitul lunii mai la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Potrivit presei române, se confruntă la vot cele două școli de gândire, cea reprezentată de noua conducere impusă după alegeri, în frunte cu Viorica Dăncilă, care susține că s-a renunțat la mesajul anti-european și anti-stat de drept, și cea reprezentată de simpatizații și susținătorii lui Liviu Dragnea, cum este Codrin Ștefănescu, care țintește poziția de secretar general, dar și de personaje angajate oficial în lupta anti-UE, cum este Liviu Pleșoianu, candidat la funcția de președinte.

Agerpres scrie că Congresul a început pe melodia Stand up (for the champions) a trupei Right said fred. Ulterior, artistul Nicolae Voiculeţ a interpretat o melodie la nai pe scena Sălii Palatului. Lucrările au fost deschise de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor.

Conform ordinii de zi, preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, va susţine un discurs, vor fi făcute propuneri de modificare a statutului, vor avea loc dezbateri urmate de alegerea organelor de conducere ale partidului: preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general al PSD.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD validaţi sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Pentru funcţia de preşedinte executiv candidează Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota. Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.

La congres vor fi alegeri într-un singur tur.


Pub