Doi foști polițiști de frontieră îl acuză pe generalul Dorin Purice că i-a extrădat ilegal autorităților din România. Oficialul respinge acuzațiile

Iurie Volceanov și Ivan Musteață, doi ofițeri care au deținut funcții de conducere în poliția de frontieră, îl acuză pe fostul lor șef, Dorin Purice, actualmente secretar de stat al Ministerului de Interne, că în mai 2014 i-a extrădat ocolind normele procesuale, organelor de drept din România, unde au fost condamnați pentru contrabandă. Cei doi foști polițiști susțin că a fost o răfuială din partea lui Purice și intenționează să revină la locurile de muncă. Dorin Purice infirmă acuzațiile și susține că reangajarea lor este imposibilă, deoarece au antecedente penale, scrie anticorupție.md.

Foto: anticorupție.md

Valeriu Astafiev, avocatul lui Volceanov și Musteață, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că la 2 mai 2014, clienții săi au fost ademeniți la Punctul de Frontieră Albița sub pretextul unui consiliu de frontieră, unde au fost reținuți de procurorii români, sub învinuirea de contrabandă cu țigări.

Apărătorul a declarat că legislația interzice extrădarea cetățenilor moldoveni și că cei doi urmau să fie judecați pe teritoriul Republicii Moldova dacă procurorii români prezentau un dosar cu probe.

„Nu a fost prezentată nicio probă. Am sesizat Procuratura Anticorupție, Procuratura Generală și alte instituții, dar nimeni nu a dorit să elucideze cazul. Lucrurile sunt evidente, acțiunile lui Dorin Purice și ale subalternilor săi erau protejate de către fostul procuror general, Corneliu Gurin, și de către Eduard Harunjen, care atunci deținea funcția de procuror Anticorupție. Credem că generalul Purice care i-a trădat pe ofițerii săi a vrut să scape de ei pentru că aceștia cunoșteau multe despre fărădelegile de la frontieră”, a declarat apărătorul.

Volceanov și Musteață au declarat că nu au comis niciodată infracțiuni de contrabandă, iar dosarul le-a fost fabricat la inițiativa lui Purice.

La rândul său, Dorin Purice a calificat acuzațiile aduse drept insinuări. „Nu am știut despre intenția părții române. Astfel de consilii au loc permanent când se întâmplă ceva la frontieră. În ajun a fost o tentativă de contrabandă cu țigări la frontieră pe sectorul Leova. Și partea română a reținut un lot de țigăti în același timp. Au fost reținute patru persoane. Noi am avut informația că în acea noapte este planificată trecerea peste frontieră a unui lot impunător de țigări. Când ne-am dus la fața locului, l-am găsit pe Volceanov singur. El ne-a spus că a venit să-i rețină pe contrabandiști. Interesant, cum avea să facă acest lucru de unul singur? Pe de altă parte, eu nu am avut dreptul să mă implic în activitatea organelor de drept din România”, a declarat Dorin Purice în cadrul unei conferințe de presă.

Dorin Purice a subliniat că cei doi foști polițiști nu au dreptul să revină în poliția de frontieră, deoarece pe numele lor au fost pronunțate sentințe pentru contrabandă.


Pub