Afacerea dubioasă a glucometrelor oferite gratuit prin Poșta Moldovei. Cum au fost împărțite pacienților

În luna aprilie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța cu mare fast împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină că pacienții cu diabet zaharat vor primi glucometre, teste și lanțete gratuit, iar instituția care le va livra este Poșta Moldovei. Oficialii au vorbit despre acest lucru la TV și au făcut și un filmuleț video cu instrucțiuni cum pot fi folosite glucometrele. Spotul poate fi găsit pe pagina web a instituției, scrie sănătateinfo.md.

Foto: MSMPS

Autoritățile mai anunțau atunci că au ales această metodă de distribuire a glucometrelor pentru a asigura un acces mai bun al cetățenilor la serviciile medicale de care au nevoie.

La două luni distanță însă situația nu pare să fie atât de roz cum eram anunțați la TV. Aflăm că nu toți pacienții și-au primit încă glucometrele promise. Unii dintre cei care au primit nu le pot folosi, pentru că nu sunt funcționale. Alții încă nu știu să le folosească, deci oricum fac un drum până la medicul de familie pentru instrucțiuni. Mai mult, deși Poșta Moldovei a primit bani de la CNAM să le livreze, mulți dintre pacienți au trebuit să meargă singuri la poștă să le ia. Și mai grav este, deși CNAM nu vede o problemă, oferind listele pacienților cu diabet, instituția a încălcat dreptul pacienților la confidențialitate. Or, noi nu știm dacă aceștia și-au dat acordul ca în afară de medicul de familie, persoane terțe le pot afla numele și statutul.

„Noi ne așteptam la o astfel de situație. Noi am întocmit lista, facem și instruirea, dar cineva primește banii. Sunt oameni care nu știau cum se utilizează aparatul, alții făceau testele incorect și le aruncau în vânt. Sunt și dintre cei care dacă au avut glucometre, nu au mai venit să le ia”, a declarat pentru Sănătate INFO Angela Colibaba, medic de familie de la Centrul de Sănătate Mărăndeni, din raionul Fălești.

„Practic toți se adresează la noi să-i învățăm cum se lucrează cu glucometrul. Listele au fost făcute de medicul de familie și trimise la CNAM. Eu pe sectorul meu am 70 de pacienți, care au primit glucometre,” spune și Natalia Dotin, medic de familie în comuna Ghidighici, Municipiul Chișinău.

„Cei care au mai avut glucometre știu cum să se folosească. Ceilalți au venit la noi să le explicăm. La Centrul nostru suntem trei medici de familie și avem în jur de 293 de pacienți cu diabet”, ne-a explicat Natalia Sârghi, medic de familie în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

„Eu am făcut lista și am dat-o la CNAM. Așa ni s-a cerut. Pacienții vin să le arătăm cum să se folosească de aparate, pentru că nu toți știu să citească. Eu am în jur de 60 de pacienți și toți au ridicat glucometrele de la poștă. Listele au fost controlate de vreo trei ori”, explică Victoria Țurcan, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie din Orhei.

În schimb, la Răciula, în raionul Călărași, nu toți pacienții și-au ridicat glucometrele. Poștărița din sat ne-a explicat că a primit mai puțin de jumătate din necesar. Responsabilii din sănătate i-ar fi anunțat că restul le vor primi în etapa a doua, care ar putea fi prin septembrie.

„Am primit 27 de colete. Sunt suficiente pentru vreo 30 la sută dintre pacienții cu aceste probleme. Noi am sunat familiile ca să vină să-și ridice pachetele. Ei trebuie să semneze pe acte”, ne explică Maria Mutu, poștărița din sat.

Am încercat să aflăm de la medicul de familie din sat de ce nu au ajuns glucometre pentru toți pacienții.

„Listele le-am făcut eu cu asistentele medicale. Din ce știu, nu au primit toți, dar nu știm de ce. Ieri ne-a promis persoana noastră de la CNAM că în luna septembrie-octombrie va fi a doua tranșă și vor ajunge la toți. În total avem vreo 65 de persoane cu diabet, și mai puțin de jumătate au primit glucometrele”, ne-a explicat Pavel Corjan, medic de familie la Centrului Medicilor de Familie din satul Răciula.

Continuarea articolului o puteți citi pe sănătateinfo.md.


Pub