/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Situație fără precedent în Găgăuzia! Un candidat, înregistrat în cursa electorală cu o zi înainte de scrutin

missing
29 iunie 2019, ora 20:20

Comisia Electorală din Găgăuzia s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară și a decis să-l înregistreze pe Vasile Aladov în cursa electorală pentru alegerea bașcanului, chiar dacă scrutinul are loc mâine, 30 iunie. Comisia a luat această decizie după ce Curtea de Apel din Cahul a emis o hotărâre în favoarea lui Aladov. Acesta s-a plâns în instanță că membrii Comisiei Electorale Centrale din regiune au refuzat neîntemeiat să-l înscrie în cursa electorală.

Anterior, CEC din Găgăuzia nu l-a înscris pe Aladov, motivând că au fost admise mai multe ilegalități la completarea listelor de subscripție prezentate de candidat. În liste au fost identificate semnăturile unor persoane minore, ale unor cetățeni care nu există în localitățile declarate de reședință și semnături ale unor cetățeni care se iscălise deja și în listele altor candidați, lucru care este interzis de lege. De asemenea, în liste lipseau informații despre domiciliul unor semnatari.

Din cele 1816 semnături adunate de Aladov, doar 1443 au fost declarate valabile de către CEC. Pentru a fi admis în cursa electorală pentru funcția de bașcan, Aladov trebuia să colecteze 1500 de semnături în sprijinul său din partea unor cetățeni care să reprezinte 1/3 din localitățile din Găgăuzia.

Ieri, Curtea de Apel Cahul a emis o decizie în favoarea lui Vasile Aladov. Magistrații au stabilit că CEC ar fi  admis mai multe încălcări de procedură când a refuzat înscrierea candidatului.

Chiar dacă decizia Curții de Apel Cahul putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, membrii CEC au decis să nu facă recursul în instanța superioară din lipsă de timp. Scrutinul electoral din Găgăuzia se va desfășura mâine. Astfel, în buletinele de vot pentru alegerile bașcanului de Găgăuzia vor fi incluși cinci candidați: Irina Vlah, Dmitri Manol, Ivan Burgudji, Serghei Cimpoieș și Vasile Aladov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram