Maia Sandu, despre „istoria” colaborării Blocului ACUM cu PSRM: Ne-am asumat un risc de imagine, dar ne-am gândit că este singura modalitate prin care putem să scăpăm țara de acest regim

Blocul ACUM a mizat tot pentru a putea ajungă la Guvernare și scape de fostul regim. Cel puțin asta spune prim-ministrul Maia Sandu într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Foto: UNIMEDIA

Sandu a mai precizat că și-a asumat un risc de imagine prin care putea să piardă totul.

Reporter: Ultimele 2 săptămâni au fost extrem de intense, cum au trecut?

– A trecut foarte repede. Ne-am propus să facem multe lucruri, dar sunt și mai multe care trebuie să le facem și aș vrea ca timpul să meargă mai încet ca să le reușim pe toate.

Reporter: Cât de așteptată sau neașteptată a fost ziua de 14 iunie? Ce ați înțeles atunci, ce ați reușit să înțelegeți?

– Noi am avut niște speranțe mai mici, dar am avut speranțe că în ultimele zile se poate întâmpla ceva. Ne-am gândit că-n ultimele zile unii deputați pot prinde la curaj și am și lucrat în sensul ăsta, am încercat să încurajăm mai mulți colegi din Parlament. Lucrurile au derulat foarte repede. Nimeni nu știa cu ce o să se termine această poveste. Au existat îngrijorări majore în raport cu transmiterea pașnică a puterii.

Reporter: Deci putem chiar afirma că nimeni nu știa ce se va întâmpla, cum va derula?

Eu am certitudinea că nimeni nu știa. Din ceea ce cunoaștem noi, lucrurile s-au întâmplat în felul următor. Vineri am rămas la Parlament și am tot făcut invitații celor din PSRM. Într-un târziu, ei au venit. Am avut o primă discuție care nu a fost nici încurajatoare, nici descurajatoare. Am discutat câteva lucruri, nu toate lucrurile importante. Eu am insistat să ne vedem sâmbătă dimineața. Până sâmbătă dimineața, noi am pus la punct un acord de colaborare, un parteneriat politic. Ne-am asigurat că echipa Guvernului este formată. Cu câțiva dintre actualii membri ai Guvernului discutasem și anterior. Lucrurile s-au întâmplat în câteva zile, deci nu au fost pregătite cu luni înainte. Până la urmă, lucrurile s-au întâmplat cum s-au întâmplat.

Reporter: Cât de simplu a fost pentru Dvs să pășiți atât de rapid peste o promisiune și o certitudine anterioară că PSRM are carențe de tot felul și nu puteți colabora, și-n doar câteva zile – ore să spuneți că puteți colabora? Și ce rămâne în spatele acestei decizii? E ceva ce nu știm?

– Categoric, nu. Absolut tot ce a fost pus la baza acestei colaborări, este public. Nu există o altă înțelegere. N-am făcut alte angajamente care n-au fost prezentate cetățenilor. N-am ajuns la această decizie într-o zi sau într-o săptămână. Am discutat cu colegii noștri pe parcursul a trei luni și mă refer aici la PAS despre situația în care suntem. La început, categoric, am spus cu toții că nu putem să discutăm nimic. În timp, când am realizat că regimul nu va ceda și oamenii vor fi supuși în continuare la presiuni, atunci când ne-am gândit cum vor arăta alegerile anticipate organizate de regimul lui Plahotniuc – s-a ajuns organic la această decizie. Ne-am asumat un risc, inclusiv un risc de imagine, dar ne-am gândit că este singura modalitate prin care putem încerca să scăpăm țara de acest regim. Și da, atunci am discutat că aceasta ar putea să ne coste imaginea, să nu mai fim sprijiniți de cetățeni dacă nu ne reușește. Ne-am asumat aceste riscuri și o să vedem în viitor cum ne vor judeca cetățenii.

Reporter: La moment, considerați că ați câștigat mai mult sau ați pierdut mai mult?

Suntem siguri că am eliberat țara de acel regim și contează ce am câștigat pentru cetățeni și ce am câștigat noi ca cetățeni. Or, deja ne-am recuperat niște libertăți, ele trebuie consolidate, trebuie să consolidăm procesele diplomatice și instituțiile. Este un proces dificil, dar eu cred că putem fi optimiști pentru că lucrurile pe care le-am realizat în câteva zile și faptul că oamenii au început să se simtă liberi în țară, a meritat acest risc.


Pub