Duminică în UTA Găgăuzia au loc alegerile bașcanului: Cine sunt cei patru candidați

Patru candidați au fost înregistrați oficial de către Comisia Electorală Centrală a UTA Găgăuzia pentru alegerile bașcanului. Aceștia sunt Irina Vlah, Serghei Cimpoieș, Ivan Burgudji și Dmitrii Manol.

Foto: UNIMEDIA

Irina Vlah este actualul bașcan al regiunii, care deține funcția din anul 2015. În timpul alegerilor din 2015 a fost susținută de Partidul Socialiștilor. Este prima femeie care a juns în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze.

Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor. În 2014, a anunțat că părăsește PCRM și că rămâne deputat independent.

În 2018, Irina Vlah a declarat venituri de peste 200 de mii de lei din salariul provenit din funcția de bașcan. Vlah menționează în declarație și o casă la sol în orașul Comrat, scrisă pe numele Natalia Vlah.

Serghei Cimpoieș este membru al Adunării Populare a Găgăuziei din 2016. Cimpoieș este om de afaceri, iar în declarația pentru CEC-ul găgăuz este indicat că deține funcția de director a SRL-ului „Basarabia-Agroexport”, pentru care, în perioada 2017-2018, a obținut venituri din salariu de peste 250 de mii de lei.

Cimpoieș mai declară că deține un apartament în Moscova, o casă în Tomai, Găgăuzia și 50% dintr-un apartament în Comrat, pe care îl împarte cu Elena Cimpoieș.

Ivan Burgudji, jurist de profesie, este membru al Executivului găgăuz și al Adunării Populare a UTA Găgăuzia, funcții pentru care în 2017 a obținut venituri de peste 50 de mii de lei. Burgudji a declarat și pensie de peste 90 de mii de lei, în perioada 2017-2018.

Dmitrii Manol este președintele Organizației Municipale Comrat a Partidului Democrat din Moldova. Manol este și director al filialei Moldtelecom din Comrat, funcție pentru care în 2018 a obținut un venit de peste 140 de mii de lei, iar pentru funcția de consilier municipal a avut un salariu de patru mii de lei. Manol mai declară și două case la sol în Comrat și patru loturi de pământ.

Alegerile bașcanului Găgăuziei vor avea loc în aceasta duminică, 30 iunie. Toți cei patru concurenți s-au înscris în cursa electorală drept candidați independenți.


Pub