Evoluțiile de la frontiera de stat moldo-ucraineană, discutate la Consiliul Consultativ al EUBAM. Peter Michalko, despre progresele în toate cele trei domenii

Consiliul Consultativ al EUBAM salută recentele evoluții la frontiera de stat moldo-ucraineană. Despre aceasta s-a vorbit, ieri, 27 iunie, într-o conferință la Odesa.

În cea de-a 32-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina s-a vorbit despre consolidare a încrederii, asistența în implementarea conceptului de management integrat al frontierelor, precum și sprijinul operațional consultativ în vederea prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere.

Totodată, au fost salutate eforturile serviciilor partenere si ale EUBAM cu privire la deschiderea Punctului de trecere a frontierei Palanca-Mayaki-Udobne recent construit. Agențiile de frontieră și serviciile vamale din Republica Moldova și Ucraina au fost încurajate să beneficieze de această oportunitate și să valorifice pe deplin acest model pentru a asigura fluidizarea și siguranța traficului transfrontalier.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, a menționat că „EUBAM, un partener esențial pentru autoritățile competente din Republica Moldova și Ucraina, a înregistrat progrese în toate cele trei domenii ale mandatului său, prin acordarea de sprijin tehnic în cadrul procesului de reglementare transnistreană, implementarea conceptului Uniunii Europene de management integrat al frontierelor, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, și susținerea agențiilor de aplicare a legii în lupta împotriva criminalității transfrontaliere.

În viitor, EUBAM va continua să ofere asistență partenerilor pentru a progresa in continuare în implementarea controlului comun la frontieră, urmând exemplele anterioare de succes în stabilirea punctelor comune de trecere a frontierei. În acest sens, scopul final, este de a oferi mai mult confort, mai multă siguranță cetățenilor și agenților economici și Stefan Schleuning, Șeful Direcției pentru cooperare, Delegația Uniunii Europene în Ucraina, a evidențiat rolul important deținut de EUBAM în cadrul acțiunilor UE de implementare a conceptului de management integrat al frontierelor în Republica Moldova și Ucraina. „Inaugurarea punctului de trecere a frontierei Palanca-Mayaki-Udobne, construit cu sprijinul financiar al UE, este un exemplu recent și concret al unor astfel de acțiuni de succes.

Acest punct modern de trecere a frontierei va asigura fluidizarea și siguranța traficului transfrontalier. Iată de ce deplinul angajament în vederea implementării în continuare a conceptului de management integrat al frontierelor trebuie să fie asigurat de către toate părțile implicate”, a menționat el.

E.S. Ion Stavila, Ambasador cu Misiuni Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a apreciat buna colaborare dintre EUBAM și autoritățile din Republica Moldova, remarcând în particular faptul că: „Misiunea a continuat să ofere asistența necesară în implementarea managementului integrat al frontierelor și consolidarea capacității instituționale a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Reconfirmăm interesul nostru de a lucra împreună mai departe pentru a continua punerea în aplicare a controlului în comun la frontiera moldo-ucraineană, acordând o atenție specială segmentului central al frontierei, în beneficiul ambelor țări”.

Serhii Saienko, Directorul interimar al Direcției Uniunea Europeană și NATO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a subliniat că „EUBAM contribuie semnificativ la consolidarea capacităților agențiilor vamale și de frontieră ale Ucrainei, pledând pentru reforme și realizarea angajamentelor Acordului de Asociere/ZSLAC. Cred că rolul și valorile UE, reprezentate de EUBAM și Biroul teritorial EUAM din Odesa, sunt mult mai ample, ele promovând standardele UE în domeniul integrării europene și dezvoltării democratice a Ucrainei și Republicii Moldova”.

Slawomir Pichor, Șeful EUBAM, a concluzionat: „Evoluțiile semnificative realizate de serviciile noastre partenere, cu sprijinul Misiunii, au fost apreciate atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Deschiderea primului punct

de trecere a frontierei la frontiera moldo-ucraineană, construit special pentru desfășurarea controlului în comun, noile inițiative în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii, precum și înființarea Grupului analitic regional inter- instituțional în scopul evaluării riscurilor și amenințărilor din regiunea Odesa ne conferă încrederea că vom continua împreună această activitate complexă, dar atât de importantă și plină de satisfacții, și vom extinde lista de realizări”.

Consiliul Consultativ se va reuni din nou în luna noiembrie 2019, la Chișinău.


Pub