Situație alarmantă, după ce mai mulți copii au murit în urma unui tratament cu pesticide, la domiciliu. Ministerul Sănătății a dispun un ordin

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a dispus într-un ordin comun cu Ministerul Educației și CNAM ca toate instituțiile sanitare de medicină primară să fie asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză. Cel puțin asta se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

În ordin se mai spune că populația din localitate să fie înștiințată că la sediul centrului sau oficiului de sănătate, la medic sau asistentă medicală ei pot primi aceste medicamente gratuit oricând.

„În același timp, în taberele de odihnă, în instituții medicale, de învățământ, personalul medical să organizeze examene medicale active pentru depistarea acestor maladii. Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei să se aplice postere sau anunțuri în care să fie scris cu litere de-o șchioapă „Nu utilizați substanțe chimice cu scop de tratament a oamenilor, în special a copiilor. Aceasta ucide!” UNICEF ne-a acordat suportul în această acțiune de informare, pentru ce le mulțumim. De asemenea, ne-am adresat la ANSA cu rugămintea ca la distribuirea medicamentelor pentru animale în farmaciile veterinare clientului să i se explice clar despre pericolul acelor medicamente pentru uz uman”, a mai precizat Nemerenco.

Acest ordin al ministrului vine în urma unor cazuri în care părinții au încercat să își trateze copiii cu pesticide.

Conform datelor statistice, din 2012 până la momentul de față au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27360 persoane, dintre care 7961 copii. 859 au decedat, dintre care 38 copii.

28 octombrie 2018 Timp de câteva ore, trei copii s-au stins din viață la Flocoasa, Cantemir din cauza că au inhalat vapori emanați de insecticide, iar alte patru persoane au fost internate la spital în stare gravă.

19 aprilie 2019 Un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanţă de stropit copaci ce conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

18 iunie 2019 La scurt timp după moartea mamei, o fetiță de doar 11 ani din Teleșeu, Orhei a murit și ea, iar verișoara acesteia a ajuns în stare gravă la spital după ce mătușa le-a aplicat ambelor o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei.


Pub