Ministerul Justiției, îngrijorat față de aplicarea excesivă a măsurilor de detenție provizorie

Ministerul Justiției constată cu regret faptul că numărul persoanelor arestate la faza de urmărire penală în primul trimestru al anului 2019 a crescut în raport cu anul 2018 - de la 284 la 344 persoane, iar cele aflate în arest preventiv la faza judecății a rămas la același nivel, fiind înregistrată o descreștere nesemnificativă în raport cu anul 2018 (de la 718 la 711). În același timp, numărul cazurilor de noi arestări admise de instanțele de judecată în primul trimestru al anului 2019 față de ultimul trimestru al anului 2018 s-a majorat de la 791 la 867. Cel puțin aceasta se arată într-un comunicat de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Constatăm că acest lucru se întâmplă în condițiile în care prin Legea nr. 179/2018 pentru modificarea unor acte legislative (în vigoare din 17.08.2018) au fost făcute modificări la Codul de procedură penală în scopul combaterii practicii aplicării excesive sau abuzive a arestului, modificări argumentate de fatpul că, din anul 2013 pînă în 2018, numărul hotărârilor Curții Europene prin care a fost constatată încălcarea de către Republica Moldova a Articolului 5 din Convenție a crescut de la 1 per an la 10 per an.

Orice detenție provizorie trebuie să satisfacă principiul legalității, să nu fie arbitrară, însemnînd că nu trebuie să depășească un termen rezonabil și că autoritățile judiciare competente trebuie să examineze în mod regulat existența motivelor „relevante” și „suficiente” care justifică privarea de libertate (Assenov și alții v. Bulgaria, nr. 24760/94, § 154, 28 octombrie 1998). Menținerea persoanei în detenție provizorie trebuie să fie justificată și să se bazeze pe elemente precise și concrete, iar o justificare în baza motivelor generale ori stereotipate este inadmisibilă. Prin urmare, orice motiv invocat pentru justificarea arestului trebuie să fie bazat pe probe.

Având în vedere cele expuse, ținând cont de independența justiției și a autorităților care participă la actul de justiție, trebuie să constatăm că situația la capitolul aplicării măsurilor procesuale de detenție provizorie nu s-a îmbunătățit, semnalând aplicarea precară a standardelor internaționale în materie și a măsurilor legislative adoptate, motiv pentru care Ministerul Justiției exprimă în continuare îngrijorarea față de această situație”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim că la data de 23 iunie, fostul ministrul Justiției, Stanislav Pavlovschi, și-a dat demisia din funcție. Dânsul și-a motivat decizia prin faptul că a „identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea” sa.

Vedeți cine este Olesea Stamate, noua ministră a Justiției, care a fost învestită în funcție la data de 24 iunie.


Pub