Doi foști polițiști de frontieră acuză că au fost predați ilegal autorităților din România
Politic 28 iunie 2019, 21:37 | 5847

Doi fosti politisti de frontiera acuza ca au fost predati ilegal autoritatilor din Romania dupa ce au fost acuzati ca ar face contrabanda cu tigari. Cei doi afirma ca totul s-ar fi facut cu buna stiinta a sefului lor, Dorin Purice. Pe de alta parte, Purice spune ca invinuirile fostilor sai subalterni sunt nefondate si a adaugat ca ambii ar fi fost prinsi chiar in momentul comiterii infractiunii. Toate aceste declaratii au fost facute in cadrul a doua conferinte de presa. Initial, ambele evenimente urmau sa aiba loc zilele trecute, dar au fost amanate si s-au desfasurat astazi.

Iurie Volceanov și Ivan Musteață, doi ofițeri care au deținut funcții de conducere în Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, îl acuză pe fostul lor șef, Dorin Purice, în prezent secretar de stat al Ministerului de Interne, că în mai 2014 i-a predat, contrar normelor procesuale, instituțiilor de drept de peste Prut, unde au fost condamnați pentru contrabandă. Cei doi foști polițiști susțin că ar fi fost vorba despre o răfuială din partea lui Purice.

Martor la evenimentele din 2014 a fost Isac Tarlapan, pe atunci șeful Direcției regionale Vest a Poliţiei de Frontieră. Potrivit lui, cei doi colegi ai săi ar fi fost chemați la punctul de control Albița sub pretextul unui consiliu de frontieră, unde au și fost reținuți, fiind învinuiți de contrabandă cu țigări.

Foștii polițiști de frontieră au mai declarat că nu au comis infracțiuni de contrabandă, iar dosarul lor ar fi fost fabricat la inițiativa lui Dorin Purice.

Avocatul celor doi foști polițiști de frontieră a precizat că a făcut mai multe sesizări către instituțiile de drept din Republica Moldova, dar problema ar fi rămas nerezolvată.

Eduard Harunjen și Corneliu Gurin nu au fost de găsit pentru comentarii la acest subiect. Iar Dorin Purice, pe atunci șef al Departamentului Poliției de Frontieră, a calificat drept nefondate acuzațiile pe care i le aduc cei doi foști subalterni.

De asemenea, Purice a spus că ofițerii Iurie Volceanov și Ivan Musteață au fost prinși la fața locului, în plină desfășurare a procesului de contrabandă.

Foștii angajați ai Poliției de Frontieră au mai spus că vor cere investigarea cazului și tragerea la răspundere a lui Dorin Purice. Avocatul Valeriu Astafiev a precizat de asemenea că legislația Republicii Moldova interzice extrădarea cetățenilor moldoveni și că cei doi urmau să fie judecați pe teritoriul țării noastre. 

Opinia ta contează. Comentează!