05:10:46 18.04.2024
Stiri

Cum riscă să stimuleze contrabanda din Ucraina un proiect de lege examinat de deputați în grabă

Economie 28.06.2019 10:16 Vizualizări3654 Autor: Ziarul National
Cum riscă să stimuleze contrabanda din Ucraina un proiect de lege examinat de deputați în grabă


R. Moldova ar putea să se transforme dintr-o regiune care exportă ilicit țigări în una care importă ilegal produse de tutun. Comisiile parlamentare examinează o inițiativă legislativă care prevede rate egale de impozitare pentru țigările tradiționale și produsele din tutun care nu arde.

Astăzi, un pachet cu 20 de unități pentru dispozitivele de încălzire a tutunului poate fi achiziționat cu 30 de lei, dar după aprobarea proiectului de lege prețul lor ar putea crește semnificativ.

Se presupune că aceste fonduri suplimentare vor intra în bugetul de stat. Dar, în realitate, acest lucru nu se va întâmpla. R. Moldova va fi pur și simplu inundată cu produse de contrabandă din Ucraina, unde produsele din tutun încălzit, așa-numitele HTP (produs de tutun încălzit), nu sunt supuse unor taxe cum ar fi țigările clasice. În Georgia, datorită legislației neclar concepute, toate produsele din tutun pentru dispozitivele HTP sunt achiziționate numai pe piața neagră.

Scumpirea încurajează contrabandă

În prezent, în Ucraina prețul la produsele menționate mai sus este aproximativ același: 300 de lei pentru 10 pachete – în Moldova și 450 de hrivne – în Ucraina. În cazul în care în R. Moldova prețul va crește, se vor crea condiții de îmbogățire ilicită pentru traficanți, dar și alte persoane care dețin pârghii de control în acest domeniu. Un exemplu relevant ar fi România, care se confruntă cu traficul ilegal de țigări, în special din R. Moldova. Doar în anul 2018, peste Prut au fost capturate cca 113 mln. de țigarete de contrabandă cu o valoare de peste 49 RON. De altfel, creșterea prețului la produsele din tutun care nu arde va afecta direct buzunarul celor care nu vor opta pentru produse de contrabandă.

Exemplul Georgiei

Potrivit publicației economice „Caucasus Business Week”, din cauza unor norme legislative prost gândite, rezervele din tutun care nu arde sunt procurate doar pe piața neagră. Autoritățile reușesc să stopeze doar o parte din contrabandă, iar, în rezultat, bugetul Georgiei pierde aproximativ 15 milioane de lari pe an (peste 4,5 milioane de euro), în timp ce afacerile legale nu mai supraviețuiesc. Datele oficiale ale Serviciului de Venituri arată că în luna decembrie a anului trecut au fost comercializate numai 4 500 de pachete de rezerve din tutun care nu arde, restul provenind din contrabandă.

În contradicție cu practica UE

De altfel, și practica Uniunii Europene arată că în majoritatea statelor-membre produsele din tutun care nu arde sunt incluse într-o categorie separată de obiecte impozabile. În Marea Britanie, bunăoară, valoarea accizelor pentru 1000 de țigări constituie 354,3 euro; pentru produsele din tutun încălzit — 44,4 euro, adică de opt ori mai puțin! În așa mod, țara îi motivează pe fumători să renunțe la fum și scrum în favoarea unor sisteme alternative, mai tehnologice și mai inovative. Este vorba de sisteme — și acest lucru este confirmat de un șir de instituții internaționale — care au potențialul de a reduce riscurile pentru fumători și cei din jur. Legiuitorii cehi, la inițiativa Ministerului de Finanțe și a Ministerului Sănătății, au votat un proiect de lege care prevede accizarea produselor din tutun cu risc redus, incluzându-le într-o categorie separată, față de care se aplică o taxă cu 80% mai mică decât cea aplicată față de țigări.

Poziția autorilor

Autorii proiectului de lege susțin că produsele din tutun care nu arde sunt la fel de nocive ca și țigările clasice. Totuși, studiile internaționale infirmă această constatare.

Pe 30 aprilie, Administrația guvernamentală pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite – US Food and Drug Administration (US FDA) – a autorizat oficial vânzarea de produse din tutun încălzit IQOS pe teritoriul SUA, explicând că „vânzarea de sisteme electrice de încălzire a tutunului IQOS corespunde misiunii de a proteja sănătatea publică”.

Mai mult, în comunicatul de presă emis, FDA menționează, că „tranziția completă de la fumatul țigărilor clasice la utilizarea produselor care nu ard tutunul, poate contribui la reducerea bolilor asociate fumatului”.

Numărul fumătorilor nu va scădea (scumpirea nu e o soluție)

Datele statistice arată că, odată cu creșterea prețurilor la produsele din tutun, numărul fumătorilor nu scade, însă cresc cheltuielile familiilor pentru acest viciu. Cert este că din cauza scumpirilor fumătorii optează fie pentru produse de contrabandă, fie pentru produse mai ieftine și, respectiv, de o calitate mai joasă (de exemplu țigările fără filtru). Astfel, scumpirile nici nu aduc mai mulți bani în bugetul de stat, nici nu reduc numărul fumătorilor și, respectiv, nici nu reduc cheltuielile statului în domeniul sănătății. În pofida scumpirii produselor de tutun la nivel mondial, numărul fumătorilor rămâne aproape constant.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md