/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ordin! Două tipuri de medicamente vor fi transmise urgent tuturor punctelor medicale din republică

28 iunie 2019, ora 16:25

Toate punctele medicale din R. Moldova vor fi asigurate urgent cu medicamente împotriva scabiei și împotriva pediculozei. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Medicamentele vor fi eliberate gratuit tuturor persoanelor care vor avea nevoie.

Același ordin mai obligă ca în taberele de odihnă, în spitale, în instituțiile de învățământ să fie efectuate controale medicale active pentru depistarea acestor maladii.

„Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei să se aplice postere sau anunțuri în care să fie scris cu litere de-o șchioapă: nu utilizați substanțe chimice cu scop de tratament a oamenilor, în special a copiilor. Aceasta ucide!”, spune Ala Nemerenco.

UNICEF este gata să acorde asistență financiară pentru desfășurarea unei ample campanii de informare a populației cu privire la pericolul substanțelor chimice. „Mai tare decât pesticidele, omoară ignoranța. Și nu costă nimic să ne pese”, a scris Ala Nemerenco într-o postare pe facebook.

Ministra Sănătății a amintit cele mai recente cazuri care s-au produs în R. Moldova în urma cărora au murit intoxicați cinci copii. Pe 8 iunie, o fetiță de 11 ani din Teleșeu, Orhei a murit după ce mătușa i-a aplicat o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei. Pe 19 aprilie, un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanţă ce conținea sulf, pentru a-l trata de scabie. Pe 28 octombrie 2018, trei copii s-au stins din viață în satul Flocoasa, Cantemir după ce au inhalat vapori emanați de insecticide.

„Potrivit statisticilor, din 2012 până acum au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27 360 persoane, dintre care 7 961 copii. 859 au decedat, dintre care 38 copii. Pierderi ca la război, războiul indiferenței. Stimați medici de familie, asistente medicale, pedagogi și alt personal, este în puterea noastră să salvăm copiii. Este în puterea noastră să îi vedem mari și nu în sicrie, decât să facem rapoarte, să punem bife, să calculăm indicatori care așa și nu produc nimic decât hârțoage”, se spune în apelul Alei Nemerenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram