Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2019

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, s-a întâlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și România, menționând că cifrele demonstrează cel mai bine relația dintre cele două state - după valoarea totală a comerțului bilateral, România se clasează pe locul întâi la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 18,16%.

„Relația care există între țările noastre este una specială, pe lângă aceste cifre îmbucurătoare, apreciem suportul venit din partea statului Român în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova, pe care noi ni l-am asumat și de care ne conducem cu strictețe. Scopul meu ca ministru este de a valorifica această relație și de a o ridica la un nivel calitativ, cantitativ absolut nou și vă asigur că acestea nu sunt doar vorbe, ci vor continua prin acțiuni concrete”, a punctat ministrul.

Totodată, ministrul Vadim Brînzan a menționat despre implementarea proiectelor comune de interconectare a sistemelor electroenergetice și de gaze naturale: „Colaborarea în domeniul energetic este una primordială, luând în considerare importanța  proiectelor de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova în atingerea obiectivului de consolidare a securității energetice în spațiul est-european, prin diversificarea surselor și a rutelor, în paralel cu asigurarea unor servicii mai bune pentru cetățeni la prețuri mai mici”.

La rândul său, Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat  că statul român rămâne a fi un partener de nădejde pentru țara noastră: „Aveți tot suportul Guvernului României în realizarea obiectivelor propuse, susținem planul de acțiuni al noului Guvern de la Chișinău și suntem deschiși pentru o colaborare eficientă pe domenii de interes comun – infrastructură, energie, agricultură, sănătate, educație, etc.”. 

În Republica Moldova funcționează 1765 de întreprinderi cu capital românesc. Investițiile în capitalul social au însumat 1,967 miliarde lei. România se clasează pe locul 2 printre principalii investitori ai Republicii Moldova după valoarea capitalului investit şi pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiții, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus