(video) Fostul șef MoldAtsa, Sorin Stati, face noi dezvăluiri răsunătoare despre schemele de contrabandă: Zeci de angajați din MAI, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal ar fi implicați

Fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, a venit cu noi detalii în care a descris cu lux amănunt despre schemele de contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova în care ar fi implicate autoritățile moldovenești. Stati a prezentat o notă informativă, pregătită de mai mulți angajați și foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unde sunt menționate zeci de persoane ce ar fi fost responsabile de schemele de contrabandă. Sorin Stati a declarat că este gata se prezinte toate probele care le deține el și alți colegi de ai săi, dacă ancheta va fi condusă de un procuror independent.

Foto: Agora

„90% din MAI cunoaște despre schemele de contrabandă. Eu am fost contactat de foarte multă lume, care mi-a prezentat și probe, fapte, detalii. Însă lumea nu crede că această schemă va fi distrusă”, a menționat Sorin Stati în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

De asemenea, State susține că este în posesia mai multor probe pentru a demonstra schemele de contrabandă în care sunt vizați - Constantin Botnari, Constantin Țuțu, Dorin Damir și Poșta Moldovei.

„Eu am suficiente probe și martori care mă vor susține”, spune Stati.

Fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, a venit cu noi detalii despre schemele de contrabandă cu țigări, anabolizante, chihlimbar și alcool etilic. Nota informativă a fost scrisă de către angajați ai MAI, INI și Poliției de Frontieră.

„Am ajuns la concluzia că schemele de contrabandă erau centralizate și controlate din oficiul Partidului Democrat. În afară de funcția administrativă din partid care o aveau, ei mai aveau și funcții ceea ce ține de dirijarea schemelor. Sunt conștient de ceea ce spun, am probe și sunt gata să le prezint unui procuror independent”, mai menționează Stati.

Nota informativă a angajaților MAI

Intrarea în Republica Moldova a mărfurilor de larg consum, în special de la Km7 din Odesa, marfa se introducea prin segmentul transnistrean și direct prin cel ucrainean, dacă inițial exista o înțelegere cu Poliția de Frontieră a Moldovei. În toate cazurile de contrabandă, la curent sunt două servicii - Vamal și de Frontieră. De introducerea mărfii de contrabandă sunt responsabili direct angajații Serviciului Vamal. În fiecare structură există câte un responsabil pe acest domeniu.

La vamă totul se coordonează cu directorul adjunct și șeful securității interne, Grigore Ionțov. În această funcție a fost numit personal de către Vlad Plahotniuc. Ionțov se subordonează curatorului pe domeniul contrabandă din oficiul PDM, Iurie Cecan, fost coleg de facultate și persoană de încredere de al lui Plahotniuc.

Pe segmentul MAI, responsabil de buna organizare a lucrurilor în ceea ce ține de introducerea mărfii ce intră în țară prin contrabandă este Gheorghe Cavcaliuc. Nemijlocit se ocupa Maxim Ciubaciuc - finul lui Gheorghe Cavcaliuc. Acesta activează în cadrul INI în direcția Poliției economice. Ciubaciuc este șeful secției contracarare contrabandă din cadrul INI.

Personal Ciubaciuc organizează toate rutele de intrare în țară, tot el activează și cu echipajele de patrulare.

Acoperirea operativă a contrabandei o executa direcția misiuni speciale și direcția operativă - ascultare, interceptare telefonică, urmărirea tehnică. Toată marfa la intrarea în țară era verificată de angajații lui Cavcaliuc, în special de Ciubaciuc.

Alcoolul etilic se ducea prin contrabandă, în special, în Ucraina. Toate punctele de producere licențiate a alcoolului etilic sunt supravegheate personal de angajații PDM și doar cu permisiunea oficiului se poate de cumpărat marfă. Ulterior se achită și se organizează trecerea prin contrabandă în exclusivitate doar pe segmentul Moldovei. Tot alcoolul scos prin contrabandă este supravegheat de angajații secției contracarării contrabandei. Puținele cauze penale aflate în gestiune sunt intentate pe numele celor care nu au dorit să achite taxe impuse de angajații poliției.

Țigările ce intră în Republica Moldova sunt preponderent din Transnistria, fiind produse la una din fabricile ale companiei Sheriff. Apoi, aceste țigări sunt scoase în UE prin segmentul României.

Un alt personaj distinct din cadrul MAI implicat direct în organizarea activității de contrabandă este șeful adjunct al Poliției de Frontieră, colonelul Veaceslav Garștea, cunoscut ca Bufon. Gaștea este o rudă cu Victor Prodan, nașul de cununie al lui Anatol Stati. Numit în funcția de director adjunct, fără acordul șefului Fredolin Lecari, direct de secretarul Constantin Botnari la rugămintea personală a directorului Aeroportului, Petru Jardan, pentru mulțumire simbolică de 100 de mii de euro. Familia lui Garștea a fost susținută și de către ministrul Alexandru Jizdan.

Persoana de încredere a lui Veaceslav Garștea la Aeroportul Internațional Chișinău este Mihail Slevinschi - șef al Poliției de Frontieră la Aeroport. Mihail Slevinschi - fratele lui Mihail Slevinschi - a fost numit șef al direcției regionale vest, răspunzător de orgnizarea contrabandei cu țigări la frontiera României, sectoarele Sculeni și Leușeni. Despre aceasta a povestit Gheorghe Petic.

Întraga notă informativă prezentată de Sorin Stati o puteți urmări în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

UNIMEDIA amintește că acum o săptămână fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati, a făcut mărturii în exclusivitate, făcând publice câteva așa zise scheme de contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova în care ar fi implicate autoritățile moldovenești. Ar fi vorba de persoane afiliate fostului partid de guvernare precum Dorin Damir, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Constantin Țuțu și alții, precum și persoane afiliate ale lui Ilan Șor.

Iar la data de 26 iunie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a declarat ca solicitat instituțiilor abilitate să creeze grupe comune de investigație pe cazurile de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, producție alcoolică și alte produse.


Pub