(foto) Risc de explozie în blocul prăbușit la Otaci: Salvatorii au depistat o butelie de gaz

Astăzi 27 iunie, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intrat în scara blocului prăbușit de la Otaci. În urma cercetărilor, salvatorii au depistat o butelie de gaz de tip propan-butan. Butelia a fost evacuată de angajații IGSU, în jurul orei 10:00, de la etajul nouă.

Foto: IGSU

Astfel, pompierii au exclus riscul deflagrației posibile în timpul lucrărilor de demolare, dar și riscul afectării personalului de intervenție inclusiv și clădirile din jur. Totodată, de dimineață locuitorii blocului afectat au avut posibilitate de a intra de primă dată în locuințe pentru a-și recupera bunurile necesare și acte. Salvatorii au însoțit oamenii la intrare în apartamente și au oferit posibilitatea ca aceștia să-și preia lucrurile în siguranță.

Tehnica specializată asigurată de compania contractată a fost deja instalată și asamblată pe terenul pregătit de angajații IGSU. Demolarea construcției va demara după ce toate persoanele ce au intrat în interior vor părăsi clădirea dar și terenul. Activitatea respectivă va fi supravegheată de pompieri pentru a evita situațiile de risc. Angajații IGSU vor monitoriza în continuare situația asigurînd securitatea în preajma blocului avariat.

Amintim că în seara zilei de 19 iunie, 46 de oameni, inclusiv 11 copii au fost evacuaţi de salvatori, preîntâmpinând o tragedie.

În urma surpării blocului de locuit nu au fost raportate victime. 45 de oameni au mers la rude, iar o persoană a fost cazată de autorităţi în incinta Liceului „Mihai Eminescu” din oraşul Otaci.

Imagini video au fost surprinse de la fața locului.

De menționat că procuratura raionului Otaci a inițiat o cauză penală pe faptul executării necalitative a construcţiilor, în urma prăbușurii clădirii.

De asemenea, în urma dezastrului de la Otaci, președintele Igor Dodon a declarat că în toate localitățile din țară ar putea fi efectuate inspecții în blocurile cu multe etaje de aceeași serie.


Pub