Premiere istorice la teatru și cinema
Social 27 iunie 2019, 17:53 | 1925

La împlinirea a 70 de ani de la cel mai mare val, al doilea, de deportări staliniste din Basarabia, în Chişinău vor avea loc două premiere, una de film şi alta de teatru, inspirate din tragediile prin care au trecut compatrioții noștri în acele vremuri, începând cu 6 iulie 1949 și în anii care au urmat. Astfel, mâine, 28 iunie, va fi lansată docudrama „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, iar pe 5 și 6 iulie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul „Dosarele Siberiei”, regizat de Petru Hadârcă.

„Siberia din oase” este o docudramă, adică un documentar cu elemente de ficțiune. Autorii au dedicat filmul compatrioţilor noştri care au fost deportaţi de puterea sovietică. Pelicula se bazează pe confesiunile a patru protagonişti, Elena Curicheru-Vatamanu, Ion Radu, Gavril Boian și Margareta Spânu - Cemârtan, care, copii fiind, au fost ridicaţi din casele lor şi trimişi forţat în Siberia în iulie 1949, în cadrul celui de-al doilea val de deportări. Fiecare episod are o istorie separată, iar în ansamblu, ele punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate.

Premiera filmului „Siberia din oase” va avea loc mâine, 28 iunie, de la ora 19, în Sala Mare a cinematografului „Patria Loteanu” din Chișinău. Publicul larg va putea vedea producția între 29 iunie și 3 iulie, de la ora 17 și 50 de minute, în Sala Mică a aceluiași cinematograf.

De asemenea, pe 5 și 6 iulie, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” va avea loc premiera spectacolului „Dosarele Siberiei’’, în regia lui Petru Hadârcă, izvorât din aceleași file tragice ale istoriei noastre. Montarea pornește de la memoriile Ecaterinei Chele, ale Margaretei Spânu - Cemârtan și ale lui Ion Moraru, basarabeni care au rezistat în Siberiile de gheață și, revenind acasă, au mărturisit despre calvarul îndurat. Pe lângă actorii Teatrului Național, în spectacol vor fi antrenați studenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa profesorului Mihai Fusu, precum și câțiva copii din marea familie a teatrului: Bianca și Iana Onică, Sofia Oistric, Petra Pleșca și Vlăduț Triboi. 

Opinia ta contează. Comentează!