22:20:21 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu: „Moscova vrea să-și mențină INFLUENȚA în R. Moldova. Nu ne facem iluzii. Rusia trebuie să își RETRAGĂ trupele din Transnistria”. Premierul a DEZVĂLUIT de ce Kremlinul a încurajat PSRM să intre în coaliție cu „ACUM”

Politică 27.06.2019 10:51 Vizualizări17137 Autor: Ziarul National
Maia Sandu: „Moscova vrea să-și mențină INFLUENȚA în R. Moldova. Nu ne facem iluzii. Rusia trebuie să își RETRAGĂ trupele din Transnistria”. Premierul a DEZVĂLUIT de ce Kremlinul a încurajat PSRM să intre în coaliție cu „ACUM”


Premierul Maia Sandu avertizează, într-un interviu pentru Politico, asupra dorinței Moscovei de a-și menține influența în R. Moldova și spune că în discuțiile cu reprezentanții Kremlinului a transmis foarte clar angajamentul proeuropean al noului Guvern instalat la Chișinău, solicitând retragerea trupelor din Transnistria, informează hotnews.ro.

Noul premier de la Chișinău, care a fost învestit recent în funcție pe fondul crizei politice, absolvent al Universității Harvard și fost consilier al Băncii Mondiale, Maia Sandu este îngrijorată și spune că viitorul țării sale este legat de parcursul european, fiind însă conștientă de fragilitatea coaliției din care fac parte și forțe politice proruse care au cu totul alte interese.

Maia Sandu s-a angajat să accelereze procesul de integrare europeană, după ce, la începutul lunii iunie, Moldova a depășit o criză politică prin coalizarea blocului proeuropean și reformist ACUM condus de Sandu și Partidul Socialist rusofil al președintelui Igor Dodon.

Politico insistă că, în timp ce partenerii ei de coaliție sunt suporteri declarați ai politicii externe a Rusiei, Sandu este unul dintre cei mai mari critici ai Kremlinului.

„Este greu să spunem care sunt planurile reale ale Rusiei. Nu avem niciun fel de iluzii, știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Sandu în interviul telefonic.

Ea consideră că Moscova i-a încurajat pe socialiști să intre în coaliție, acesta fiind însă un obiectiv politic conjunctural, în condițiile în care alternativa ar fi fost aceea ca socialiștii să fie absorbiți de Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc, diminuând astfel influența Rusiei în zonă.

În discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Kremlinului, Sandu spune că blocul politic „ACUM a fost foarte clar în exprimarea opțiunii proeuropene”.

Sandu a mai precizat că a cerut părții ruse retragerea forțelor din regiunea separatistă Transnistria, în condițiile în care Rusia a refuzat să facă acest lucru până acum.

„Rusia trebuie să își retragă trupele și arsenalul de pe teritoriul R. Moldova. În același timp, suntem deschiși la găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice între cele două state”, a declarat Sandu.

În ceea ce privește Transnistria, premierul de la Chișinău spune că dorește colaborarea cu Ucraina, însă nu a vorbit încă cu președintele Volodimir Zelensky sau cu premierul Volodimir Groysman.

Maia Sandu va face prima vizită oficială în calitate de premier la București, pe 2 iulie, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Ulterior, pe 4 iulie, va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md