Guvernul va organiza concurs pentru desemnarea celor doi judecători la Curtea Constituțională // Experți: „Fără presiuni din partea societății civile și a partidelor politice”

Cornelia Cozonac
27/06/2019
Captura

Guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituțională prin concurs, a anunțat prim-ministra Maia Sandu, în dimineața zilei de joi, după ce miercuri cinci magistrați ai înaltei instanțe au demisionat in corpore, urmându-i exemplul președintelui CC, care a plecat din funcție cu o săptămână în urmă. Alți doi judecători urmează să fie promovați la CC de către Parlament, iar doi - de către Consiliul Superior al Magistraturii. Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.  

„Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curții Constituționale să stea la paza Constituției și să asigure că Republica Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflați la putere. În acest sens, Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție. Regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încât anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câștigătorilor. În Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar singura lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.  .

Prim-ministra a mai precizat că, „curățarea instituțiilor statului este doar primul pas pentru eliminarea corupției și abuzurilor, iar pentru ca acest proces să fie durabil și să asigure că democratizarea și modernizarea țării sunt ireversibile, este obligatoriu ca în funcțiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte și incoruptibile. Republica Moldova trebuie să înceapă construcția de instituții puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”.

Demisia judecătorilor Curții Constituționale vine după înalta instanță s-a compromis urmare a deciziilor din 7-9 iunie prin care au aruncat R. Moldova într-o criză politică și constituțională pentru a ajuta Partidul Democrat să rămână la putere. CC și-a anulat deciziile controversate. Între timp și Comisia de la Veneția a dat un verdict pe marginea hotărârilor CC, despre care a spus că au fost anticonstituționale.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional, salută ideea de a selecta judecătorii CC prin concurs, dar precizează că acest concurs trebuie să fie bine organizat, fără presiuni din partea societății civile sau a partidelor politice. Întrun interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că ”trebuie să fie o selecție foarte serioasă pentru participarea la concurs, ca să nu ne ciocnim de situaţia pe care am avut-o pănă acum, când sunt numiţi peste noapte”. ”Concursul trebuie să fie organizat de o comisie – fie guvernamentală, fie parlamentară, fie cu reprezentanţi din toate ramurile care numesc judecători, am în vedere Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament şi Guvern, dar nucleul acestei instituţii trebuie să fie din jurişti, specialişti cu autoritate recunoscută nu numai în Republica Moldova. Iată aşa un concurs ar fi binevenit. Pe urmă să se conformeze cu rezultatul concursului cele trei ramuri care iau decizia de a numi judecătorul – Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul şi Guvernul, câte doi de la fiecare”, a precizat Nicolae Omochescu.

Un magistrat de la Curtea Constituțională trebuie să dea dovadă de integritatea înaltă, calităţile morale, etice, ceea ce noi numim şi verticalitate, mai spune Osmochescu, precizând că ”un garant al acestei independenţe faţă de politic este dreptul fiecărui judecător la opinie separată, ceea ce nu s-a făcut în ultimii ani niciodată”.   

     

 

Cornelia Cozonac
27/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii