Nicolae Chitoroagă, șeful PCCOCS, și-a dat demisia. Cum motivează procurorul

Julieta Savițchi
27/06/2019
procuratura.md

Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepșionale (PCCOCS), și-a anunțat joi demisia din funcția pe care a deținut-o timp de trei ani.

Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice Nicolae Chitoroagă a declarat că motivul demisiei ”sunt presiunile enorme asupra instituției” și a sa personal. ”Din cauza acestor presiuni nu se putea  funcționa în regim normal. Am decis să plec pentru a oferi posibilitate instituției să poată lucra”, ne-a comunicat omul legii.

Întrebat cine a făcut presiuni asupra PCCOCS, Chitoroagă a declarat că este din cauza dosarelor pe care le-a  investigat în ultimii trei ani. ”Au fost dosare grele, de crimă organizată, cu lideri interlopi influenți”, a spus procurorul.

Nicolae Chitoroagă a mai comunicat că intenționează să-și dea demisia și din funcția de președinte al Colegiului de disciplină și etică a procurorilor și că ar putea să plece definitiv de Procuratură: ”Sunt motive personale. Vreau un pic de liniște”.

Procurorul general Eduard Harunjen a declarat cu puțin timp în urmă că demisia lui Chitoroagă ar avea legătură cu investigația RISE privind interceptarea convorbirilor telefonice a persoanelor incomode PDM.

PCCOCS a fost supusă criticilor în repetate rânduri că ar fi îdeplinit comenzile fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

În dimineața zilei de joi, omul de afaceri Andrei Tranga, reținut de procurori în cadrul unui dosar ce a bulversat opinia publică a depus un demers la Consiliul Superior al Procurorilor, prin care a cerut demararea urmăririi penale împotriva procurorului general pentru abuzuri grave. În solicitarea către CSP, Tranga aduce acuzații grave și PCCOCS.   

 

Julieta Savițchi
27/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii