/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Colecționar de o viață. Victor Tocmacov - omul pasionat de lucrurile ce ascund istorii unice

missing
27 iunie 2019, ora 20:58

A început cu adunatul pietricelelor pe care le găsea prin colbul drumurilor, iar acum este unul dintre cei mai cunoscuți colecționari de la noi. De zece ani, Victor Tomacov și-a transformat hobby-ul în profesie, dar și în afacere. Cele mai inedite obiecte, adunate cu multă însuflețire de-a lungul vieții, le-a expus într-un magazin, pentru ca pasionații de anticariat să-și poată suplini colecțiile.

Prima colecție, ca prima dragoste, nu se uită niciodată. Așa se face că Victor Tocmacov își păstrează și acum pietricelele pe care le-a adunat pe când era copil. Mai apoi, pasiunea i-a devenit profesie.

Am început cu sigle apoi am trecut la monede”, Victor Tocmacov, colecționar.

„Cum s-a dovedit, aceasta a devenit profesia mea. A apărut magazinul și tot restul. Este un lucru pe care îl fac cu plăcere.”

Acum, Victor Tocmacov administrează un magazin de anticariat unde a scos la vânzare diferite obiecte vechi, de la icoane până la sticle cu băuturi. Însă, sunt lucruri de care nu s-ar despărți niciodată în viață.

O parte din monedele vechi, moldovenești nu le-aș da nimănui”,Victor Tocmacov, colecționar.

Dese ori sunt întrebat care este cea mai scumpă monedă. Îmi este greu să răspund. Uneori obțin moneda nu prea scump ca cost, dar ea este într-atât de scumpă pentru mine ca colecționar că nu pot să o dau pentru niciun fel de bani”, Victor Tocmacov, colecționar.

În colecțiile sale, un loc aparte îl ocupă monedele vechi, insignele și ilustratele. Pe an ce trece, valoarea lor devine tot mai mare.

Spre exemplu în anul 2010 o monedă rusească costa în jur la 300 de dolari. N-a trecut nici 10 ani ea costă în jur de 3000 de dolari. Nu-i așa că e o investiție bună?”, Victor Tocmacov, colecționar.

Totuși, constată vestitul colecționar, această ocupație dispare ca hobby, iar numărul tinerilor pasionați de vechituri este tot mai mic.

Colecționarea a încetat să fie un obiect de larg interes. Înainte toți strângeau colecții. Adunau se interesau, era interesant. Acum aceasta a dispărut. Au apărut alte ocupații care, cred eu, nu înlocuiesc colecționarea”, Victor Tocmacov, colecționar.

Nu doar hobby este pe cale de dispariție, ci și interesul oamenilor pentru a achiziționa un lucru vechi. Din spusele lui, rar se întâmpla ca cineva să-i calce pragul magazinului. Chiar și așa, bărbatul spune că va rămâne fidel ocupației sale de o viață, fără de care nu-și imaginează viața.

Un bărbat trebuie să aibă o ocupație, pentru că personalitatea unui bărbat se menține pe trei criterii: primul este serviciul, al doilea familia, iar cel de-al treilea este un hobbi, neapărat”, Victor Tocmacov, colecționar.

Colecționarul mai spune că și legislația în aceste domeniu le impune un șir de restricții. De exemplu, oamenii nu prea pot să-și extindă colecțiile pentru că li se interzice să scoată din țară obiecte vechi, ce au valoare istorică, pentru a le vinde sau a le schimba. În Republica în Moldova sunt oficial aproximativ 70 de colecționari, care obișnuiesc să se adune săptămânal în cadrul asociației din care fac parte.

 

Stagiară: Irina Soltan

Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram