Actualitate

ONU cere socoteală Moscovei pentru SPITALELE bombardate în Siria

„Nu sunt sigur” că, după ce le-am dat locaţiile, aceste spitale au fost protejate, a declarat el în faţa Consiliului de Securitate cu prilejul unei reuniuni privind Siria în cursul căreia a avut loc o vie dispută între Paris şi Londra, pe de o parte, şi Moscova, pe de altă parte.

După intensificarea în aprilie a bombardamentelor armatei siriene susţinute de armata rusă în regiunea Idlib (nord-vest), peste 20 de centre medicale au fost atacate.

Rusia şi Siria au dezminţit că vizează instalaţii civile, subliniind că doresc să atace numai grupuri „teroriste”.

„Am scris Rusiei pentru a şti cum au fost utilizate informaţiile transmise”, a precizat Mark Lowcock, citând un mecanism creat pentru a evita incidentele aeriene în Siria între Washington şi Moscova. Anterior, el insistase pe lângă ONG-urile care ofereau ajutor medical să transmită locaţia pentru a contribui la protecţia lor.

„Ştim cine stăpâneşte cerul în nord-vest”, a declarat ambasadorul american Jonathan Cohen cerând Rusiei „să facă mai mult” pentru protecţia civililor.

„Respingem toate acuzaţiile despre lovituri oarbe la Idlib”, a afirmat la rândul său într-o videoconferinţă de la Damasc generalul rus Alexei Bakin, şeful Centrului rus pentru reconciliere între beligeranţi. El a insistat ca grupurile „teroriste” să fie condamnate mai mult de comunitatea internaţională.

Intervenţia sa a fost precedată de un avertisment din partea Franţei. „Centrul rus pentru reconciliere nu este nici un actor umanitar, nici o agenţie a ONU, este o emanaţie a Ministerului rus al Apărării care este parte activă în conflict”, a notat ambasadorul François Delattre, alertând în legătură cu obiectivitatea afirmaţiilor făcute de şeful acestuia.

Germania şi Marea Britanie, care a vorbit despre un „conflict de interese”, au emis la rândul lor critici.

„Delegaţia noastră nu a pus niciodată la îndoială vorbitorii propuşi” de ceilalţi, a replicat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. „Dacă delegaţiile doresc să se lanseze în acest joc, suntem pregătiţi să îl jucăm pe viitor”, a adăugat el.

În faţa Consiliului de Securitate, David Lillie, directorul ONG-ului Syrian American Medical Society, a reclamat anchete asupra bombardării spitalelor şi a ţinut să adauge că Rusia are „capacitatea” de a efectua loviturile aeriene. „În Siria, 1.200 de lucrători umanitari şi-au pierdut viaţa de la declanşarea conflictului”, în 2011, a precizat el. 

http://www.paginaderusia.ro/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *