PL cere demisia lui Andrei Năstase, iar PUN cere „retragerea votului pro-Rusia și să transmită scuze statului vecin și prieten Ucraina”

Partidul Liberal cere demisia lui Andrei Năstase după ce acesta din urmă și-a dat votul pentru revenirea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Cu o reacție în acest sens a venit și Partidul Unității Naționale, care cere, la rândul său, ca Năstase să-și retragă votul și să ceară scuze Ucrainei.

Foto: UNIMEDIA

„Năstase si Batrîncea au votat pentru Rusia, în timp ce delegațiile Ucrainei și Georgiei, unde astăzi se luptă la propriu pentru independența celor două state, au părăsit sala în semn de protest. Mai mult decât atât, decizia Ucrainei de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE și cea de rechemare a ambasadorului Ucrainei la Consiliul Europei denotă atitudinea tranșantă a Ucrainei.

Având în vedere aceste considerente, PL cere demisia lui Năstase din funcția de președinte al delegației RM la APCE, precum și din funcția de membru al Guvernului, deoarece aceste funcții presupun un angajament și decizii care să consolideze poziția regională și internațională a RM, și nu unele prin care să-i fie făcut un deserviciu. La fel, cerem excluderea ambilor din delegația RM la APCE și înlocuirea cu alți deputați”, se arată într-un comunicat emis de PL.

La rândul său, alt partid unionist, PUN, cere „retragerea votului pro-Rusia și să transmită scuze statului vecin și prieten Ucraina”.

„Partidul Unității Naționale condamnă cu fermitate votul pro-Rusia dat de către președintele PPDA Andrei Năstase în cadrul APCE și consideră acest vot ca o trădare a intereselor de securitate ale Republicii Moldova.

Sprijinirea Federației Ruse în asambleea Consiliului Europei este un act nu doar neprietenesc și imoral ci și un act de agresiune diplomatică la adresa Ucrainei. Prin votul său Andrei Năstase transformă Republica Moldova într-un complice al agresiunii Federației Ruse în Ucraina”, se anunță în comunicatul emis de PUN.

Andrei Năstase nu a venit deocamdată cu o reacție la poziția celor două partide unioniste.

UNIMEDIA precizează că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea Rusiei în aceastăinstanţă, după cinci ani de criză instituţională în relaţia cu Moscova.

Republica Moldova a fost reprezentată de către patru membri. Este vorba de Andrei Năstase, Vlad Bătrîncea, Mihai Popșoi, Doina Gherman. Pentru revenirea delegației ruse au votat 2 reprezentanți - Năstase și Bătrîncea, iar Popșoi a votat împotrivă.

Mai multe voci au criticat votul dat de Bătrîncea și Năstase.

Andrei Năstase a comentat votul său în plenul APCE: „paradigma politică europeană se redefinește constant, „iar DIALOGUL este, în opinia majorității parlamentarilor europeni, singura cale care poate garanta sustenabilitate proiectului european, în integralitatea acestuia”.


Pub