Vladimir Filat și-a retras recursul
Politic 26 iunie 2019, 17:55 | 2384

Vladimir Filat și-a retras recursul depus la Curtea de Apel împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, prin care i-a fost respinsă solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională în cel de-al doilea dosar. Motivul ar fi că Filat nu are încredere în judecătorii acesteia, în contextul evenimentelor de ultimă oră, dar și a avizului Comisiei de la Veneția. Cererea lui Filat a fost admisă.

Avocatul Victor Munteanu ne-a comunicat că deși această procedură îi afectează drepturile procesuale, Filat a insistat pe retragerea recursului.

Avocatul nu exclude că ar putea reveni la această sesizare atunci când va fi schimbată componența Curții Constituționale, întrucât procedura ar permite acest fapt până când dosarul ajunge spre examinare la instanța supremă.

Reprezentanții Serviciului de presă al Curții Constituționale nu au răspuns la apelul nostru telefonic, pentru a comenta situația. În acest dosar, Vladimir Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii susțin că el a încheiat, în 2013, un contract de asistență cu o firmă de consultanță din Washington, pentru un partid. Fostul premier ar fi plătit în schimb aproape 13 milioane de lei, iar periodic ar fi efectuat transferuri din conturile companiilor gestionate printr-un intermediar, în care ar fi fost depozitați bani obținuți ilegal din Banca de Economii. Infracțiunea prevede între 5 și 10 ani de pușcărie. În iunie 2016, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În prezent, dosarul este la CEDO. În acest caz, fostul premier este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă. 

Opinia ta contează. Comentează!