Dezbateri publice în Parlament
Politic 26 iunie 2019, 20:24 | 2634

Actualul Cod electoral este vechi si poate fi modificat. De aceasta parere sunt unii experti, care au participat astazi la prima runda de dezbateri publice asupra proiectului de lege, care prevede revenirea la sistemul electoral proportional. Deputatii, initiatorii proiectului, au discutat despre modificarea legislatiei electorale cu reprezentantii societatii civile. Accentele au fost puse pe imbunatatirea votarii in diaspora, modul de finantare a partidelor politice si a campaniilor electorale.

Proiectul de lege nr.36, votat în prima lectură, presupune anularea sistemului mixt de vot, limitarea cuantumului donaţiilor şi transparentizarea finaţării partidelor, excluderea certificatelor de integritate, interzicerea agitaţiei electorale în ziua alegerilor şi excluderea interdicţiei pentru diasporă de a vota cu paşapoarte expirate şi cu buletine de identitate valabile.

Mai exact, proiectul de lege presupune ca diaspora să poată dona bani în sume mici şi doar prin transfer bancar. O altă propunere ţine de cuantumul donaţiilor, de care pot beneficia partidele politice.

Preşedintele comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi spune că la alegerile parlamentare din februarie au fost depistate cazuri în care donaţiile unor persoane pentru un anumit partid au fost de câteva ori mai mari decât toate veniturile, pe care le-a obţinut donatorul împreună cu întreaga familie, într-un an. Reprezentanţii societăţii sunt de acord cu majoritatea propunerilor de modificare a legislaţiei, dar sugerează că subiectul trebuie abordat cu maximă atenţie.

După dezbaterile asupra modificării legislaţiei electorale, preşedintele comisiei parlamentare de profil, Sergiu Litvinenco, a îndemnat ONG-urile să elaboreze, în două săptămâni, propuneri care să fie examinate la următoarea rundă de discuţii. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie