09:16:34 19.04.2024
Stiri

Mihai Popșoi: „Am mers la APCE cu o poziție clară. Am avut consultări cu MAEIE, m-am consultat cu colegii din partid, inclusiv cu dna prim-ministră”

Politică 26.06.2019 10:53 Vizualizări1849 Autor: Ziarul National
Mihai Popșoi: „Am mers la APCE cu o poziție clară. Am avut consultări cu MAEIE, m-am consultat cu colegii din partid, inclusiv cu dna prim-ministră” facebook


Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, singurul deputat moldovean care nu a votat pentru ca Rusia să fie admisă în APCE după cinci ani, susține că a mers la Strasbourg cu o „poziție clară”, după ce a avut consultări cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), dar și cu prim-ministrul Maia Sandu.

„Eu mi-am exprimat votul împotrivă, în mare parte având în vedere discuțiile avute cu Ministerul de Externe. Am avut consultări cu Ministerul de Externe, având în vedere poziția partidului, m-am consultat cu colegii din partid, inclusiv cu dna prim-ministră, deci am mers cu o decizie clară. Și desigur am avut foarte multe sugestii, rugăminți din partea colegilor din Ucraina, atât pe linia Ambasadei Ucrainei la Chișinău, cât și pe linia delegației ucrainene la APCE pentru a-i susține în acest moment dificil”, a declarat acesta pentru Europa Liberă.

Acesta a precizat că în pofida faptului că există un parteneriat între Blocul „ACUM” și PSRM, nu se putea de ajuns la un compromis în privința acestei chestiuni.

„Într-o asemenea problemă sensibilă era oarecum dificil să ajungem la un consens, pentru că, bunăoară, noi ziceam de fiecare dată că anumite diferențe vor dăinui. Nu ne-am pus neapărat scopul să avem o poziție consolidată, fiecare reprezentant al fracțiunii are poziția sa proprie, fiecare delegat are poziția sa proprie și, respectiv, votul a reflectat acest lucru”.

Întrebat de ce votul său a fost diferit de cel al lui Andrei Năstase, acesta a spus: „Eu nu aș vrea să speculez ce ar însemna aceste diferențe. Eu am explicat care a fost raționamentul meu. Având în vedere consultările pe care le-am avut cu ministrul de Externe, cu dna prim-ministră, colegii de partid și cu partenerii din Ucraina, dar îmi dau bine seama că există cumva și cealaltă parte a monedei. Ați văzut că votul a fost covârșitor în favoarea revenirii, deci marea majoritate a delegaților au votat altfel decât am votat eu. Asta e”.

Vicepreședintele Parlamentului speră că relațiile cu Ucraina, care a părăsit ședința APC în semn de protest, nu se vor deteriora.

„Dacă mă întrebați pe mine personal, nu cred că există motive pentru unele îngrijorări și noi urmează să le transmitem și să le explicăm partenerilor noștri de la Kiev situația reală și cum vedem noi lucrurile, astfel încât să fie și ei liniștiți că au un partener de încredere la Chișinău. Într-un viitor apropiat planificăm și o eventuală vizită la Kiev. Așteptăm ca acolo să se desfășoare alegerile parlamentare, să se creeze un nou Guvern. Deci, eu nu aș vrea să cred și nu cred că există motive pentru a considera că există unele suspiciuni sau vreun temei pentru îngrijorări la Kiev vizavi de politica externă a Chișinăului”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md