(foto) Premieră mondială: Volvo XC90 a devenit o fortăreaţă blindată care nu se teme de AK-47

Odată cu lansarea noului Volvo XC90 Armoured de către divizia Volvo Cars Special Vehicles, compania suedeză face un pas mai departe ca producător de mașini blindate. Astfel de SUV-uri sunt construite și dezvoltate pentru a oferi pasagerilor cu nevoi suplimentare de protecție ceea de ce au nevoie pentru a călători în condiții de siguranță și în acelaşi timp de confort ridicat.

Astăzi, există o piață globală în creștere pentru mașinile blindate şi la fel de mare este numărul de clase de protecție. Volvo Cars a primit în ultimii ani mai multe solicitări de dezvoltare a unui SUV greu şi blindat de model XC90 şi iată că rugăminţile unor clienţi au fost ascultate în sfârşit.

Noul XC90 Armoured corespunde clasei de rezistenţă balistică VR8 (inclusiv standardelor BRV 2009 şi ERV 2010). Lucrările de dezvoltare a acestui autovehicul au demarat cu puţin peste doi ani în urmă.

Un certificat VR8 oferit de VPAM (Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen – Asociația de testare pentru materiale și construcții rezistente la atac) înseamnă că automobilul trebuie să reziste unui atac balistic la 360 ​​de grade, precum și să aibă o protecție globală împotriva exploziilor.

Vezi şi: (video) Donald Trump şi-a primit noua limuzină de serviciu. Blindata a fost surprinsă în New York

La baza acestei fortăreţe stă un Volvo XC90 T6 AWD în versiune Inscription, care este construit la fabrica din Torslanda, Suedia. Din întreaga gamă de maşini Volvo Cars, acest model are dimensiunile și caracterul cel mai potrivit pentru a fi blindat serios. Din Torslanda, mașina este trimisă în Germania și de transformare se ocupă celebra companie TRASCO Bremen GmbH, care de mulți ani s-a specializat cu succes în construcția de autoturisme blindate de înaltă calitate.

Armura care se aplică pe oțelul de înaltă rezistență are o grosime de zece milimetri. Grosimea sticlei pentru geamuri poate fi de până la 50 de milimetri! În concluzie, elementele blindate au făcut să crească şi greutatea maşinii, astfel încât Volvo a creat pentru aceasta un şasiu cu o suspensie specială, dar şi mecanisme de frânare noi, toate adaptate pentru a face față greutății mai mari. În comparaţie cu o maşină obişnuită se adaugă aproximativ 1.400 de kilograme pe deasupra, iar cea totală cu cinci pasageri la bord ajunge la 4.490 de kg!

Se mai menţionează că armura este atât de discretă realizată vizual, încât mașina poate fi cu greu deosebită de un XC90 standard. Cum s-a schimbat timpul necesar acceleraţiei, dar şi viteza maximă (care cel mai probabil este limitată la sub 200 de km/h), nu se menţionează. În schimb, un astfel de SUV poate fi deja comandat, iar primele livrări vor începe de la sfârşitul acestui an.

Vezi şi: În ultimii 16 ani niciun om nu a murit în el. Ţara în care Volvo XC90 a fost numit cel mai sigur automobil

În context, Volvo Cars mai anunţă că dezvoltă, de asemenea, mașini cu un nivel uşor de blindare. Acestea sunt concepute în principal pentru serviciile de securitate și forțele de poliție în operațiunile lor tactice, precum și pentru clienții privați care au nevoie de o protecție suplimentară.

Variantele blindate ale modelelor XC90 T6 AWD și XC60 T6 AWD care se pregătesc au o rezistență balistică în conformitate cu cerințele de protecţie împotriva armamentului ușor. Acestea sunt destinate Americii Latine și Europei. După construcția într-una din uzinele Volvo Cars, mașinile sunt finalizate în Brazilia, unde există o cerere mare de mașini blindate şi o mare experiență de transformare a acestora.

Startul vânzărilor pentru aceste autoturisme este planificat pentru prima jumătate a anului 2020.

Vezi şi: (foto) Premieră mondială: Noul Volvo XC90 facelift – acum şi cu sistem mild hybrid

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise