Maia Sandu: „Nu vom tolera politizarea sistemului de justiție și nu vom admite ca scenariul de capturare a instituțiilor statului să se mai repete”

Crina Dumitriu
26/06/2019
CIJM

„Guvernarea actuală nu va tolera politizarea sistemului de justiție și va depune toate eforturile pentru ca scenariul de capturare a instituțiilor statului de către un grup de interese să nu se mai repete niciodată în Republica Moldova. Procesul de curățare a justiției de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic și transparent și nicidecum unul singular. Absolut toate persoanele implicate în acte ilegale trebuie pedepsite conform legii. Doar așa procesul poate deveni ireversibil”, a scris Prim-ministra Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta, după ce, marți, Consiliul Superior al Magistraturii i-a „înlăturat de la exercitarea funcțiilor administrative” pe președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, șeful Inspecției Judiciare, Nicolae Clima, și alți câțiva magistrați cu funcții administrative. La baza deciziei CSM a stat sesizarea unui judecător, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de magistrații respectivi. Cazul a fost preluat de Inspecția Judiciară, care urmează să se pronunțe asupra încălcărilor admise de magistrații înlăturați pe perioada cercetărilor.

„O justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă. Suspendarea acestora din funcție este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem. Desigur că acest lucru trebuie realizat în condițiile în care persoanelor menționate le sunt respectate drepturile de care care se bucură potrivit legii”, a subliniat Maia Sandu.

Maia Sandu a întreprins marți o vizită inopinată la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a respins, în discuție cu jurnaliștii, criticile că prin venirea inopinată la şedinţa CSM, la care a lipsit preşedintele acestui Consiliu, Victor Micu, s-ar amesteca în treburile justiţiei.

„Am spus că noi suntem pentru independența judecătorilor oneşti şi o să apăram oamenii care îşi fac lucru bine, cei care apără hoţii în continuare, promovează judecători care comit abuzuri vor trebui să răspundă. Nu mai putem tolera dezastrul din justiţie. Oamenii aşteaptă să se facă dreptate. Propunem CSM să-şi facă treaba. Am venit cu un mesaj foarte clar. În următoarele săptămâni o să vedem dacă ei îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu. Schimbarea se va face oricum. Ei trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări”, a declarat Prim-ministra Maia Sandu jurnaliștilor, după ce a plecat de la CSM. 

Crina Dumitriu
26/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii