(doc) Mai multe ONG-uri cer demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: În caz că nu-și dau demisia, cer Parlamentului să găsească o soluție

Mai multe organizații ale societății civile și persoane fizice își exprimă regretul față de modul în care a acționat Curtea Constituțională în perioada 7 – 9 iunie 2019, generând de fapt o criză politică fără precedent în Republica Moldova, se anunță într-un apel semnat de mai multe ONG-uri. Semnatarii cer demisia in corpore a judecătorilor de la Curtea Constituțională.

Foto: crjm.org

„Curtea Constituțională a adoptat o decizie, trei hotărâri și două avize care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, așa cum a confirmat și Comisia de la Veneția în opinia publicată la 24 iunie 2019. Prin hotărârile adoptate, judecătorii constituționali au adus un prejudiciu ireparabil imaginii Curții Constituționale din Republica Moldova. Unica soluție pentru a restabili încrederea și autoritatea Curții Constituționale este demisia neîntârziată a judecătorilor constituționali Raisa Apolschii, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin”, se notează în apelul public.

„Prin demisia dumneavoastră veți permite numirea unor noi judecători constituționali, care vor avea sarcina importantă de a restabili încrederea în rolul Curții Constituționale de garant al Constituției”, mai scriu organizațiile semnatare.

Mai mult, în cazul în care judecătorii nu își dau demisia, semnatarii solicită Parlamentului instituirea de urgență a unei Comisii, formate din reprezentanți ai partidelor politice, experți notorii locali și internaționali, în vederea identificării unei soluții de demitere din funcție a actualilor judecători, „cercetarea acțiunilor lor prin prisma existenței sau inexistenței în acțiunile lor a componenței de infracțiune și numirea în mod transparent și bazat pe merite a unor noi judecători constituționali”.

Vedeți mai jos textul apelului public.

Amintim că noul Guvern a fost învestit la data de 8 iunie curent, atunci când Parlamentul, în frunte cu Zinaida Greceanîi, a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Neconstituțională a fost declarată și alegerea noului Guvern.

Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar.

Ulterior, după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia, judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declarau neconstituţionale.

Comisia de la Veneția a emis un aviz în acest caz. Avizul Comisiei de la Veneția, din data de 21 iunie, prin care au fost criticate deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, din data de 7-8 iunie curent, a fost publicat integral.

Avizul Comisiei a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale au dus la dizolvarea Parlamentului Moldovei la 9 iunie.


Pub