Moment istoric pentru R. Moldova: Este a doua țară din Europa după numărul de femei în Guvern

Moment istoric! Pentru prima data, Guvernul Republicii Moldova este condus șapte femei și cinci bărbați, ceea ce constituie un procentaj de 58,3% femei. În 2019, țara noastră este a doua în spațiul ex-sovetic după numărul de femei în Guvern.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Astfel, Republica Moldova devine a doua țară de pe continentul european, după Estonia, în care numărul femeilor care stau la cârma ministerelor este mai mare decât al bărbaților.

Portrivit Raporului pentru anul 2018 privind egalitatea dintre bărbați și femei, elaborat de Comisia Europeană, Estonia se poziționează pe locul 1 în Uniunea Europeană având 61,1% femei în fruntea ministerelor, urmată de Suedia cu 52,2% și Franța cu 48,6% ministre în Guvern.

Numărul femeilor și al bărbaților la șefia ministerelor în UE / Sursa:captură

UNIMEDIA amintește că la data de 8 iunie curent a fost învestit Guvernul condus de prim-ministra Maia Sandu.

Prezentăm mai jos lista și o scurtă biografie a celor șapte ministre din Guvernul Republicii Moldova.

Maiei Sandu - prim-ministra R. Moldova

Maia Sandu deține în prezent funcția de președintă a Partidului Acțiune și Solidaritate și copreședintă a blocului politic ACUM.

Maia Sandu a apărut prima dată în spațiul public în iulie 2012. Atunci a fost numită ministră a Educației în Guvernul Vlad Filat 2, la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În funcția de ministră a Educației a fost până în 30 iulie 2015.

Pentru fotoliul de ministru la Chișinău, Maia Sandu a renunțat la postul de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, Statele Unite ale Americii.

În 2016, Maia Sandu a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, însă a fost învinsă în turul II de Igor Dodon, care a obținut un scor de 52,11%.

Maia Sandu are diplomă de economist (Academia de Studii Economice, 1994) și este magistru în relații internaționale (Academia de Administrare Publică, 1998) și în administrație publică (Harvard Kennedy School of Government, SUA, 2010).

Georgeta Mincu - ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Georgeta Mincu a studiat relațiile economice internaționale în România și a absolvit un master în Studii de Dezvoltare în Irlanda la Școala de Politică și Relații Internaționale a University College Dublin.

A activat în calitate de expertă și consultantă la Guvernul Republicii Moldova, precum și în organizații internaționale ca Banca Mondială, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Organizația Internațională pentru Migrație, Fondul Monetar Internațional și altele.

În prezent, experta conduce un centru de dezvoltare și management, și oferă servicii de consultanță sectorului de afaceri și organizațiilor de dezvoltare, precum UNDP, WB, LED, Winrock Moldova, privind reformele politicii economice legate de comerț, migrație, dezvoltare și educație antreprenorială.

Liliana Nicolăescu-Onofrei - ministra Educaţiei, Culturii și Cercetării

Liliana Nicolăescu-Onofrei este vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate

În perioada 2012-2013 a fost consilieră la Ministerul Educației, ulterior a fost viceministră a Educației, funcție deținută până în 2015.

A lucrat o perioadă în calitate de expertă independentă în educație și a deținut funcția de director executiv al Centrului Educațional Pro-Didactica, în perioada 1998 – 2010. De asemenea, în perioada 1996-1998 a fost directoare de program la Fundația Soros Moldova.

Natalia Gavrilița - ministra Finanţelor

Natalia Gavrilița este economistă de profesie. Aceasta este stabilită de trei ani la Londra unde lucrează în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. Are experienţă în domeniul guvernării și consultanţă în dezvoltare.

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educației. A petrecut câțiva ani în domeniul consultanței îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate. Înainte de aceasta, a deținut funcții de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova și al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Ala Nemerenco - ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco este de profesie medic. Este expertă internațională pe sisteme de sănătate și consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aceasta deţine titlu de doctor în medicină, este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” şi conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Anterior a deţinut funcţia de specialist principal la Ministerului Sănătății, în domeniul medicinei de familie. În 2005, Ala Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”.

Ala Nemerenco a fost aleasă în funcția de consilieră municipală în CM Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile locale din 2015. Ulterior, aceasta a anunțat că pleacă din funcția de consilieră și de membră a PPEM.

Olesea Stamate - ministra Justiţiei

Olesea Stamate este președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, unde a fost licențiată în drept. Ulterior a făcut un master în Studii Avansate Europene la Colegiul Europei din Belgia. Aceasta deține și o licență de avocată.

Este licențiată în drept, magistru în studii europene avansate la Colegiul Europei și avocat. Are experiență vastă în domeniile justiție, afaceri interne și reforma administrației publice centrale.

A lucrat anterior pentru Fundația Soros Moldova, în calitate de directoare de Program și mai târziu în calitate de expertă în diferite proiecte, unde printre beneficiari au fost Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației. De asemenea, deține o experiență în managementul de proiect și evaluare de peste 10 ani.

Olesea Stamate are expertiză în domeniul justiției, afaceri interne și reforma administrației publice centrale.

Aceasta vorbește fluent limbile engleză, franceza și rusă.


Pub