09:01:31 25.04.2024
Stiri

Noul director al SIS, declarații în Parlament: Trupele ruse din Transnistria reprezintă o AMENINȚARE la adresa securității R. Moldova. Unde sunt Plahotniuc și Șor

Politică 25.06.2019 15:03 Vizualizări5203 Autor: Ziarul National
Noul director al SIS, declarații în Parlament: Trupele ruse din Transnistria reprezintă o AMENINȚARE la adresa securității R. Moldova. Unde sunt Plahotniuc și Șor


Alexandru Esaulenco este noul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din R. Moldova, acesta fiind votat astăzi, pentru un mandat de cinci ani, de către 59 de deputați socialiști și ai Blocului „ACUM”. Imediat după vot, Esaulenco a depus jurământul și l-a propus pe Artur Gumeniuc la funcția de director adjunct al SIS.

Parlamentul a luat o pauză, după care a revenit și l-a votat pe Gumeniuc adjunct la SIS.

Noul șef al SIS a fost întrebat de deputatul democrat Igor Vremea ce crede despre războiul hibrid care afectează R. Moldova și dacă este adevărată informația potrivit căreia în ultimele săptămâni în R. Moldova au intrat mai multe persoane de gen masculin din Federația Rusă.

„Pe teritoriul R. Moldova se cristalizează elementele unui război hibrid, dar rolul serviciului de inteligență este de a le depista și contracara”, a răspuns Esaulenco, adăugând faptul că SIS monitorizează fluxul de persoane care intră în republică și are misiunea de a identifica „factorii de risc” care atentează la securitatea națională a R. Moldova.

„Dacă vor fi motive de îngrijorare, veți fi informat în termeni proximi”, a spus el.

Un alt deputat democrat, Nicolae Ciubuc, a vrut să afle părerea noului șef de la SIS vizavi de finanțarea din străinătate a unor partide din R. Moldova și dacă acest lucru reprezintă un risc la adresa securității naționale.

„Din câte știu, finanțarea partidelor din afara republicii este interzisă în R. Moldova. Când vom depista astfel de fenomen, vom informa organele competente”, a spus Esaulenco.

De asemenea, noul șef al serviciului de inteligență a informat deputații că a inițiat o anchetă internă pentru a vedea cum au acționat angajații SIS în cazul expulzării din R. Moldova a celor șapte cetățeni turci, republica noastră fiind deja condamnată la CtEDO, și a promis că SIS „nu va admite interceptări ilegale” ale cetățenilor, „fără încheieri ale judecătorilor”.

Deputatul PPDA, Liviu Vovc, a amintit că Esaulenco a fost numit director adjunct la SIS de către guvernarea democrată, care își numea numai persoane apropiate în funcții. „N-am fost ales pe criteriu politic. Dacă vor fi identificate interferențe între personalitatea mea și Partidul Democrat, sunt gata să-mi depun demisia”, a spus noul șef de la SIS.

Un deputat socialist, Gaik Vartanean, a vrut să afle de la Esaulenco unde sunt acum deputații Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, șeful SIS sugerându-i acestuia să-și întrebe colegii din Parlament. Acesta nu a vrut să ofere informații, afirmând că acest lucru ține de competența Poliției.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md