DOC // Cine este Alexandru Esaulenco, candidatul la funcția de șef al SIS

Anticoruptie.md
25/06/2019

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat, marți, candidatura lui Alexandru Esaulenco la funcția de director al Serviciului Informații și Securitate.

Esaulenco este colonel al SIS. Între 1999 și 2017, a lucrat în cadrul acestei structuri de la ofițer de investigații până la șef adjunct al Direcției generale contraspionaj. În 2017–2018, a fost detașat la funcția de consilier al rectorului Universității Libere Internaționale din Moldova pe probleme de cooperare internațională și cercetări științifice; în 2018–prezent, a fost șef al Direcției generale contrainformații militare.

Și-a făcut studiile în 1994–1999 la Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova. În 2017, și-a început studiile de master în cadrul aceleiași universități, specialitatea drept internațional.

Conform modificărilor la Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate din 18 iunie curent, șeful SIS urmează să fie numit de către Parlament la propunerea șefului statului.

Pe ordinea de zi de marți a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au fost stabilite două proiecte de legi – Proiectul de Hotărâre cu privire la numirea în funcție a directorului SIS și Proiectul de lege pentru completarea Legii securității statului din 31 octombrie 1995. Autorii celor două proiecte sunt deputații Victor Gaiciuc, Oleg Savva, Vladimir Țurcan (PSRM), Dan Perciun, Radu Marian (PAS).

Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice să spună cum s-a ajuns la candidatura lui Alexandru Esaulenco, deputatul Dan Perciun a declarat că acesta fost o propunere către fracțiunea PAS, care, după discuție între fracțiuni, a fost acceptată. Deputatul Perciun nu a putut să răspundă la întrebarea dacă Esaulenco a fost propus de PSRM, motivând că nu a asistat la etapa de selecție a candidaților.

Celălalt proiect de lege prevede numirea șefului SIS la propunerea Președinției. Deputatul Perciun însă ne-a precizat că, în cazul candidaturii lui Alexandru Esaulenco, s-a votat după legea veche.   

„La numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului: președintele Republicii Moldova, la nivel de propunere, și Parlamentul, la nivel de decizie finală”, a precizat Litvinenco.

Anticoruptie.md
25/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii