Deputații au votat, în primă lectură, pentru abrogarea legii privind benzinăriile „duty-free”

Mariana Colun
25/06/2019

Parlamentul a votat marți în primă lectură pentru abrogarea legii care permite vânzarea produselor petroliere fără plata TVA și fără accize la punctele de control vamal și la trecerea frontierei. Autorii proiectului spun că regimul „duty-free” prejudiciază bugetul de stat, dar și climatul competițional în domeniul afacerilor.

Legea care permite deschiderea benzinăriilor „duty-free” a fost adoptată în a doua lectură la sfârșitul lunii iulie 2018, în lipsa unei expertize anticorupţie, a dezbaterilor în plenul Parlamentului, dar și în lipsa unui aviz pozitiv din partea Guvernului.

Mai mulți experți și politicieni au semnalat că legea respectivă îi favoriza afacerile lui Ilan Șor, firmele căruia dețineau magazinele duty-free de la frontieră. 

În toamna anului 2015, în autodenunțul depus la CNA, Ilan Șor a dezvăluit că ar fi avut o înțelegere inițială cu fostul premier Vlad Filat că acesta va crea condiții pentru viitorul business al Dufremol cu produse petroliere în regim duty-free, dar Filat s-ar fi răzgândit după ce Ilan Șor ar fi refuzat să răscumpere o datorie de un miliard de lei de la Banca de Economii.

„Proiectul” a devenit realitate abia în iulie 2018, printr-un proiect de modificare a legislaţiei fiscale, propus de către deputatul Vladimir Cernat, și votat de majoritatea parlamentară. 

Mariana Colun
25/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii