image
Sursa foto: AP

Comisia de la Veneția a publicat opinia integrală cu privire la deciziile Curții Constituționale din RM // DOC

Comisia de la Veneția a publicat opinia integrală cu privire la deciziile Curții Constituționale din Republica Moldova. În avizul de 18 pagini, experții argumentează de ce pe 7 sau 8 iunie NU existau condiții pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova.

„Comisia de la Veneția reiterează faptul că într-un stat de drept este esențial ca organele constituționale să decidă în limitele parametrilor autorității și responsabilității lor legale, pentru a nu fi serios compromisă robustețea instituțiilor de stat și funcționarea democratică a instituțiilor statului. Numai într-o astfel de situație, Comisia de la Veneția va accepta în mod excepțional să evalueze hotărârile Curții Constituționale”, se arată în aviz.

Comisia de la Veneția consideră că CC nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică. De asemenea, experții au ținut să reamintească faptul că rolul esențial al Curții Constituționale este acela de a menține o distanță egală față de toate ramurile puterii și de a acționa ca un arbitru imparțial în caz de coliziune între ele, respectând totodată soluțiile la care au ajuns instituțiile legitime din punct de vedere democratic.

Avizul a fost pregătit la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, după ce Curtea Constituționala anunțase pe 9 iunie dizolvarea Parlamentului, după ce Blocul ACUM și PSRM formaseră deja o nouă majoritate parlamentară și un nou guvern.

Avizul Comisiei de la Veneția by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: