image
Sursa foto: siegfriedmuresan.eu

Mureșan: Fostul Guvern n-a fost capabil să absoarbă nicio tranșă în 3 ani; Cred că noul Guvern va reuși într-un an

Dacă va fi lăsat să-și facă treaba, noul Guvern de la Chișinău va reuși să absoarbă asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE într-un an. Estimarea a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan, raportorul Comisiei Buget și Finanțe din legislativul european.

„Fac următoarea predicție: Guvernul anterior nu a fost capabil în trei ani să absoarbă nici măcar o singură tranșă. Dacă acest Guvern va fi lăsat să-și facă treaba, într-un an va reuși să absoarbă toate cele trei tranșe. Regulile sunt clare: combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, întărirea sistemului bancar, reformarea justiției”, a declarat Siegfried Mureșan, aflat în vizită la Chișinău, împreună cu o delegație a Parlamentului European.

„De îndată ce vom vedea progrese pe aceste domenii, banii vor veni. Astăzi am văzut disponibilitate totală din partea Guvernului”, a adăugat europarlamentarul.

Precizăm că și Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, aflat în vizită la Chișinău săptămâna trecut, a declarat că sistența macrofinanciară pentru Republica Moldova ar putea fi deblocată deja din toamnă.

Amintim că ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant.

UE a schimbat însă retorica după modificarea abuzivă a sistemului electoral cu doar un an înainte de alegeri. Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: